De locatie, op de hoek van de Pastoor Scheepersstraat en de Kapelweg, is in beeld voor de nieuwbouw van woningen. Uit archeologisch onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt echter dat er mogelijk resten onverbrand bot en resten van bewoning in de bodem zitten. Dit betekent dat er niet dieper dan maximaal zestig centimeter gegraven mag worden. Voor woningbouw levert dit problemen op, omdat de fundering of riolering vaak dieper komt te liggen dan de zestig centimeter die nu is toegestaan op het perceel.
Alternatieven zijn er wel, maar de extra kosten die daarvoor gemaakt moeten worden komen volgens wethouder Karel Bonsen bij de koper van de grond te liggen. “Als die kosten bij een starter komen te liggen gaan ze persoonlijk failliet”, geeft CDA-raadslid René Plaggenburg bij de wethouder aan. “Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” Ook Freek Jansen van OOG uitte felle kritiek op Bonsen: “Er zijn plannen waar wij als gemeente dit risico wel dragen, maar in dit geval doen we het niet. Daar heb ik heel veel moeite mee.”
'Dat geeft wel vertraging'
Een meerderheid van de gemeenteraad vroeg de wethouder om het plan voorlopig aan te houden om de archeologische waarde beter te onderzoeken en om te kijken of het risico bij de gemeente neergelegd kon worden. Bonsen wilde hier niet in mee gaan, waarna het plan niet werd gesteund door de gemeenteraad. “Dan moeten we in Vragender opnieuw kijken waar andere mogelijkheden voor woningbouw zitten. Dat geeft wel vertraging en dat vind ik jammer”, aldus Bonsen.
'Ik heb hier echt heel veel moeite mee'
CDA-er Plaggenburg, zelf woonachtig in Vragender, baalt dat woningbouw in het kerkdorp nu forse vertraging oploopt. “Dit kan toch niet waar zijn. Ik heb hier echt heel veel moeite mee”, aldus het zichtbaar aangeslagen raadslid. Plaggenburg riep de wethouder op om alsnog werk te maken van twee andere mogelijke woningbouwlocaties in Vragender, zodat de schop alsnog de grond in kan.
Foto: Google Maps