Ulft, Netherlands

Nieuw oorlogsmonument in Geesteren

In het Vrijheidsbos in Geesteren zijn deze week twaalf herinneringsbomen geplant die het levende oorlogsmonument in het Achterhoekse dorp vormen. Dit weekend zou er een bijeenkomst zijn met tientallen nabestaanden en zou het bos geopend worden, maar door de coronamaatregelen wordt dat nu volgend jaar gedaan.
Tim Rondeel | 23 november 2021 10:44 | Aangepast op 23 november 2021 10:44
"We hadden alles geregeld voor de opening die nu niet doorgaat, maar de bomen moeten wel de grond in", laat Jolanda Luimes van de Stichting Vrijheidsbos Geesteren aan Omroep Gelderland. "Vandaag gaan de bomen voor de Joodse familie Meijers de grond in, wordt een vlaggenmast geplaatst en vinden grondwerkzaamheden plaats." De werkzaamheden trekken de belangstelling van Willem Reurslag. Hij is inmiddels 86 jaar en helpt met het planten van de boom voor Bernard Meijers. Hoewel hij in de oorlog een jongetje was, weet hij nog precies wat er gebeurde: "Ik was zeven jaar toen de Joden in Geesteren werden opgehaald. Via Borculo kwam het bericht dat ze daar een razzia hielden onder de Joden en ze zeiden 'die Joden in Geesteren worden opgehaald, daar reken maar op!'."

"De familie Meijers is nog gewaarschuwd: jullie moeten onderduiken, want dat gaat niet goed. Maar die oude Bernard Meijers zegt: waarom moet ik onderduiken, ik heb niemand kwaad gedaan?”, aldus Reurslag. “En in de namiddag toen kwamen de Duitsers. Ik vergeet het nooit meer." Hoewel Reurslag het niet zelf gezien heeft, ken hij het verhaal tot in detail. En hij is het na al die jaren ook nooit vergeten. Omdat er in Geesteren niet heel veel herinneringen zijn aan de oorlog, wil hij iets doen: "Het was eigenlijk alleen iets in het vergeetboek. Toen kwam 75 jaar bevrijding en toen dacht ik: we hebben in Geesteren helemaal niets. Ik vond dat niet genoeg en dacht aan een monument." Hij belt de dorpsbelangenvereniging Geesters Belang op met zijn idee en het balletje gaat rolletje.

Twaalf verhalen
Dorpsgenoot Luimes is inmiddels bezig met een onderzoek naar de verhalen achter de oorlogsslachtoffers. Dat resulteert in het boekje Eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers van Geesteren Gelderland. "In het boekje staan elf verhalen. Toen we het vorig jaar presenteerde belde er iemand uit Enschede en die kon nog een verhaal vertellen. In totaal kennen we nu dus twaalf oorlogsslachtoffers", legt Luimes uit. Nadat Reurslag en Luimes in contact komen met elkaar ontstaat in het dorp al snel het idee van een vrijheidsbos: "Maar dat had nogal wat voeten in de aarde voor we het voor elkaar hebben gekregen", aldus Luimes.

Symboliek
Op twee percelen zijn deze week in totaal twaalf herinneringsbomen geplant. "Per perceel staan er zes bomen in een cirkel. Midden in de cirkel staat een bankje", legt ze uit. "De plek waarop die bomen staan vormen samen een ster en die ster komt terug in het wapen van Geesteren. Daarnaast kun je er bij de familie Meijers ook de Davidster van maken, heel mooi symbolisch. Het idee is dat de bomen straks gaan groeien, de kronen komen dan weer bij elkaar en dan zijn ze symbolisch weer aan elkaar verbonden."

Opening op Bevrijdingsdag
Naast de herinneringsbomen voor de oorlogsslachtoffers, komen er ook bomen van anderen. Mensen kunnen een individuele herinneringsboom kopen en die ook planten. Door het Vrijheidsbos loopt straks een wandelpad en kunnen mensen rustig op een ronde bank zitten. Tussen de bomen komen ook allemaal bloembollen te staan. Op Bevrijdingsdag volgend jaar wordt het bos officieel geopend.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Vijfde zaaldeel ’t Timpke in Borculo mogelijk, maar moet school 2 miljoen betalen

Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland wil een vijfde zaaldeel voor sporthal ‘t Timpke mogelij...

Burgemeester De Vries neemt extra maatregelen voor raadsvergadering

De afgelopen week heeft de gemeente Montferland in het middelpunt van een mediastorm gestaan na een ...

Werkzaamheden Burgermeester Smitstraat laatste handelingen voor aanpak Steenderen

Bronckhorst wil ruim een miljoen euro investeren voor de aanpak van een van de belangrijkste toegang...

Nederlandse en Duitse grenscontroles zijn een wereld van verschil

Nederland heeft sinds deze week in navolging van Duitsland grenscontroles ingevoerd. Beide landen co...

Einde seizoen voor verdediger Joran Hardeman

De Graafschap kan dit seizoen geen beroep meer doen op Joran Hardeman. De 22-jarige verdediger raakt...

Hijswerkzaamheden Nettelhorsterbrug Lochem maanden na rampzalige dag hervat

21 februari is een zwarte dag voor de inwoners van Lochem. Het ging destijds vreselijk mis tijdens h...