“Ik werd daar op geattendeerd en vind dat op zich wel aardig”, zegt een glunderende Jan van Halteren. “Ik hoop dat ik nog goed functioneer, dan kan ik alleen maar blij zijn.” Van Halteren volgt Wim Sinderdinck op, die afgelopen mei zijn taken door gezondheidsproblemen stillegde. “De fractie vond dat ik het maar moest doen”, zegt de 76-jarige politicus van Lokaal Belang Montferland, die twee voorwaarden had. “Mijn vrouw moet er achter staan en alleen maar parttime.” Zijn vrouw Marianne stond niet meteen te springen om de nieuwe functie van haar man. “We hadden eigenlijk een afspraak dat hij niet meer zou doen”, zegt Marianne van Halteren. “Maar langzamerhand hoorde ik toch dat hij het moest gaan doen. En ik weet gewoon Jan leeft voor de politiek. Toen kon ik eigenlijk geen nee meer zeggen.”
Van Halteren startte in de jaren 80 als raadslid en fractievoorzitter in de voormalige gemeente Bergh. In deze gemeente was hij van 2002 tot 2005 ook al wethouder. Sinds de fusie van Bergh met Didam, in 2005, is hij actief als raadslid voor Lokaal Belang. Naast de politiek is hij wekelijks te vinden op de voetbalvelden van FC Bergh. “Ik ga elke zondag bij het eerste elftal kijken. Dat is mijn dagje. Dan vervul ik mijn taken als bestuurslid.” Ook tijdens speciale activiteiten van de vereniging is hij aanwezig. “Dan krijg ik het verzoek om het allemaal in goede banen te leiden.” Het wethouderschap valt straks goed te combineren met zijn taken bij de voetbalvereniging. “Ik hoop dit op zondag te kunnen blijven doen. Alleen als ik als wethouder ergens bij aanwezig moet zijn, gaat dat voor.”
Verbinden in onderwijs
Onderwijs is straks één van de taken in zijn portefeuille. Op dit moment onderzoekt de gemeente of er een nieuwe brede school gerealiseerd kan worden in het pand van fietsenfabrikant Specialized. Na de verbouwing moet het pand ruimte bieden aan drie basisscholen die worden samengevoegd tot één school voor 750 leerlingen. Van Halteren denkt als echte Berghenaar een verbindende rol te kunnen spelen. “Ik ken alles en iedereen hier en dat geeft vertrouwen. Niet gezegd dat het de sleutel is tot succes, maar het is hier en daar wat makkelijker om met mensen om de tafel te komen.”
Een mooi afscheid
In het gunstigste scenario zullen de eerste leerlingen vanaf het schooljaar 2022-2023 op de nieuwe brede school les krijgen. Rond die tijd zal Van Halteren waarschijnlijk geen wethouder meer zijn. “Ik heb in de politiek geleerd nooit, nooit te zeggen. Maar normaal gesproken zou dit een mooi afscheid kunnen zijn van een lange carrière. Als ik nog een aantal mooie successen kan boeken ben ik tevreden.”
'Ik ga lekker mijn eigen gang'
Marianne is er inmiddels aan gewend daar haar man vaak weg is. “Ik zit al meer dan veertig jaar in dat systeem. Hij is vaak ’s avonds weg voor vergaderingen en zondag is hij bij de voetbalvereniging. Ik ga dan lekker mijn eigen gang. Dat ze minder vaak op vakantie kunnen vindt ze niet erg. “Ik ben geen mens meer die veertien dagen in de zon gaat liggen in Spanje. Die tijd heb ik gehad. Weekendjes weg of een paar dagen naar de kunst kunnen we nog prima doen.”
Positiviteit geeft burger moed
Van Halteren kreeg enorm veel positieve reacties op zijn aanstaand wethouderschap “Via Facebook, WhatsApp, sms'jes, telefoontjes en kaarten”, zegt de politicus. “Dat geeft de burger goede moed.” Toch ontving hij ook een aantal negatieve berichten, die met name gingen over zijn leeftijd. “Dat gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Daar loop ik al te lang voor mee.”
Foto: REGIO8