Ulft, Netherlands

Nazaat schrijft boek over de Coops Molen

Een paar jaar geleden was de Coops Molen bij Zelhem niet meer dan een overwoekerde ruïne. Na een grondige restauratie door de huidige eigenaren draaien de wieken inmiddels en wordt er zelfs meel gemaakt, het hersteltraject inspireerde nazaat Carel Coops tot het schrijven van een boek.
Jasper Hazelaar | 10 november 2021 13:23 | Aangepast op 10 november 2021 13:23
“Het voelde als een verplichting aan de naam om er meer aandacht aan te geven”, zegt de gepensioneerde Coops, zelf inwoner van het Noord-Hollandse Velsen-Zuid. Momenteel is de molen eigendom van Hélène Pellegrini, die de grondige opknapbeurt met haar partner voor haar rekening nam. In een verder verleden, na de bouw in 1818, was het bouwwerk echter in handen van de familie Coops. “Ik ben geen beklijvend schrijver, maar een enthousiast lid van de familie", geeft Coops aan. "We hadden toevallig een vakantiebungalow in Zelhem, als we daarnaartoe reden kwamen we langs de molen en zag ik onze naam. Niemand van onze familie had ooit diep gegraven in het verleden.”

Langzaam maar zeker veranderde de vervallen molen de afgelopen jaren in een volwaardig bouwwerk, wat de Noord-Hollander inspireerde. In het 119 pagina’s tellende ‘Koren op de Coopsmolen’ wordt naast de restauratie ingegaan op de familiegeschiedenis. Coops omschrijft het als een amateuristische, cultuurhistorische kroniek: “Onze stamboom heb ik ook opgenomen. Er staan codes bij die namen die je tegenkomt in het boek. Al lezende kun je dan zien wat de verbanden zijn. Om het wat meer jeu te geven heb ik ook anekdotes toegevoegd uit de familie, met mensen die ik zelf ken. Dat maakt het levendig.”

Scheepjes in de ijskast
Volgende week moet het boek in een oplage van tweehonderd stuks op verschillende plekken in de regio te verkrijgen zijn, waaronder bij de molen zelf. Voor Coops is dat het einde van een lang traject van schrijven, waar hij in februari mee begon. De pensionaris legde daarvoor verschillende hobby’s opzij. “Het bouwen van scheepjes in flessen heb ik er even voor opgegeven”, zegt de schrijver lachend. “Maar het voelt het als mijn kindje.”

Foto: Carel Coops

Lees ook

Van Woodstock naar zorg met wifi: zo denkt de Achterhoek over hoe we oud worden

Wie zorgt er straks voor wie? De Achterhoek tast nieuwe vormen voor ouderenzorg af. Wat moeten we? W...

Powerful Ageing moet Bronckhorster zorgkosten drukken en ouderen versterken

De begroting van Bronckhorst is sluitend voor 2026, maar voor de jaren hierna dreigen flinke tekorte...

’s-Heerenbergse loopt estafetteloop naar Amsterdam voor kankeronderzoek

Charity uit ’s-Heerenberg loopt zaterdag 28 juni een estafetteloop naar het Antonie van Leeuwenhoekz...

Winterswijker Brittijn kiest voor Fortuna Sittard na vertrek bij De Graafschap

Phillip Brittijn uit Winterswijk tekent een contract voor drie jaar bij eredivisionist Fortuna Sitta...

Achterhoek verwelkomt nieuwe TOP bij Villa Ruimzicht in Doetinchem

Villa Ruimzicht in Doetinchem is officieel benoemd tot Toeristisch Overstap Punt (TOP). Daarmee krij...

Cultureel cadeau voor iedereen: Midzomer Mondriaan laat Winterswijk stralen

Terwijl de slagwerkers de avondlucht boven de Markt in beweging zetten, klinkt op deze vrijdagavond ...