"We gaan dus eerst een waterbalans opstellen en daarna kijken we naar de voedingsstoffen", aldus Lisette de Senerpont Domis van AKWA, die aangaf dat aan de hand van de onderzoeksresultaten kan worden gekeken wat opties zijn. Pas daarna kunnen kansrijke maatregelen opgesteld worden. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat we sliblaag wegbaggeren, of dat de oever verandert moet worden of mogelijk het wegvangen van de vis", aldus De Senerpont Domis tegenover
Omroep Gelderland. Doel blijft natuurontwikkeling, maar hoe moet aan het einde van de zomer duidelijk zijn. Het onderzoeksbureau bekijkt samen met omwonenden, Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente wat het beste is voor natuurontwikkeling in en rondom de plas.
Afgelopen december maakte de gemeente bekend te stoppen met het storten van licht verontreinigde grond in de kleiput aan de Driemarkweg. Volgens het onderzoeksbureau worden de natuurwaarden onvoldoende verbeterd door de put minder diep te maken. In Winterswijk was veel protest tegen het verondiepen van de kleiput. Hoe de plas en de omgeving er nu ook uit gaan zien, de gemeente blijft een droom houden: "Ik hoop op een hele mooie natuurplas, met natuurvriendelijke oevers, variatie in waterdieptes én een stuk behoud van de cultuurhistorie van de plas als kleiput", zegt landschapsecoloog Arjan Poelmans van de gemeente.
Dit jaar in teken van onderzoekDe gemeente schat in dat dit jaar in het teken staat van onderzoeken. Daaruit moet een lijst aan kansrijke maatregelen opgesteld worden. Die moeten aan het einde van de zomer bekend worden. Daarna moet de raad nog geld beschikbaar stellen. Pas volgend jaar en het jaar daarop vinden er dan werkzaamheden plaats. In 2023 wordt het project afgerond en dat is ongeveer vier jaar eerder dan gepland.
Foto: Omroep Gelderland