Ulft, Netherlands

Musea herdenken samen bombardementen

De binnensteden van Doetinchem en Emmerik werden in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. Om het leed niet te laten vergeten, hebben het Rheinmuseum en het Stadsmuseum de handen ineengeslagen voor de grensoverschrijdende tentoonstelling 'Steden in As'.
Regio8 | 11 juni 2021 15:18 | Aangepast op 11 juni 2021 15:18

“De insteek van de tentoonstellingen in beide steden is dat we aan de hand van verhalen van overlevenden de waanzin van bombardementen op burgerdoelen willen laten zien”, aldus Esther Ruesen, directeur van Stadsmuseum Doetinchem. “Ook laten we zien welke invloed deze bombardementen hebben gehad op de inwoners van deze twee steden.” Na 76 jaar in vrijheid vonden de directeuren van de musea het tijd om meer over elkaar te leren. Bij een lezing merkte de Herbert Kleipass, directeur van het Duitse museum, dat in Doetinchem weinig bekend is over het Emmerikse oorlogsverleden. “Ik kon hierbij vaststellen dat in Doetinchem amper iemand iets daarover wist”, aldus Kleipass. “Andersom net zo, hier in Emmerik weet ook niemand wat over Doetinchem. Hoewel men lange tijd wel deze steden bezocht heeft.”

Zo werd bij de bombardementen in Emmerik in oktober 1944 bijna de gehele stad verwoest. Drieduizend burgers kwamen daarbij om het leven. In Doetinchem overleden 170 burgers in de nadagen van de oorlog bij een drietal bombardementen, waarbij de helft van de binnenstad in de as werd gelegd. “Door deze samenwerking hebben we meer geleerd over de verhalen van elkaars kant”, aldus Ruesen. “Vooral over de verhalen van mensen die de bombardementen overleefd hebben. Zowel in Doetinchem over Emmerich als andersom.”

Invloed
Het verhaal van Ans van As speelt een belangrijke rol bij de tentoonstelling, zij verloor bij het bombardement op Doetinchem op 21 maart 1945 haar beste vriendin. Ze was elf jaar toen dit gebeurde maar begon er pas over te schilderen toen ze tegen de zeventig jaar oud was. Haar schilderijen hangen in Emmerik. “De een schrijft erover, de ander die schildert en weer een ander heeft het er nooit over”, aldus Ruesen. “Hoe dan ook is het altijd van invloed op iemands leven en ook op de generaties daarna.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Lees ook

Fietser overleden na aanrijding met busje bij Vragender

Bij een zeer ernstig verkeersongeval in het buitengebied van Vragender is donderdagmiddag een fietse...

Deelnemers Swim to Fight oefenen in water van Hessenbad Hoog-Keppel

De deelnemers van Swim to Fight Cancer Achterhoek kunnen vanaf woensdag elke week gratis trainen in ...

Riolering gooit roet in het eten bij werkzaamheden J.F. Kennedylaan in Doetinchem

De gemeente Doetinchem is momenteel bezig met het tweede deel van de werkzaamheden aan de J.F. Kenne...

Brand in bijgebouw aan Wilhelminastraat in Didam

Bij een bijgebouw van een woning aan de Wilhelminastraat in Didam is woensdagavond brand uitgebroken...

VNG Jaarcongres in 2026 naar de Achterhoek: Oost Gelre en Winterswijk gastgemeenten

In 2026 strijkt het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neer in de ...

Samen gas geven tekent Beltrum: laatste stellen nemen hun intrek in huizen van collectief bouwproject Buurseman

Het is het vierde CPO-project in Beltrum: bewoners bouwden aan een nieuwe straat, Buurseman, waar ze...