Ulft, Netherlands

Montferland wil nieuwbouw in alle kernen

Gemeente Montferland wil haast maken met de bouw van woningen in alle kernen. Nu dorpen en steden vol beginnen te raken en jongeren geen kans krijgen op de woningmarkt, moeten er binnen tien jaar meer dan duizend huizen zijn gerealiseerd.
Serena Speet | 2 april 2021 11:16 | Aangepast op 2 april 2021 11:16
"Het zou mooi zijn als onze jeugd hier kan blijven wonen", vindt wethouder Walter Gerritsen. De raad heeft een budget vrijgemaakt van 100.000 euro waarmee sinds februari een woningbouwaanjager is ingehuurd. Deze aanstelling moet bijdragen aan de realisatie van gemêleerde woningbouw in alle kernen van de gemeente, waarbij starters- en seniorenwoningen nadrukkelijk op het wensenlijstje staan. "We willen het snel doen, maar we verwachten dat de eerste huizen over twee jaar staan", vertelt Gerritsen. De wethouder geeft aan dat er tot 2030 tussen de duizend en 1.500 huizen bijkomen.

In kleinere dorpen moeten zes à zeven woningen per jaar worden gerealiseerd: "In grotere kernen als Didam en 's-Heerenberg kunnen we dertig woningen bouwen en dan raak je ze wel kwijt", denkt Gerritsen. Hoewel de woningen niet uitsluitend voor de jeugd gebouwd worden, hoopt de wethouder dat jongeren meer kans krijgen op een starterswoning in hun eigen kern. Zo maken onder meer inwoners van Zeddam zich zorgen over het doodbloeden van het verenigingsleven omdat jeugd geen woning kan vinden. "Iedere jongere die naar Doetinchem verhuist zorgt voor pijn in het eigen dorp", denkt Gerritsen.

Nieuw-Dijk
De wethouder wijst naar de aanpak van Nieuw-Dijk als tip voor kernen als Zeddam. "Jongeren zaten daar zo dicht op de plannen dat zodra de woningen werden vrijgegeven, zij al voor de deur van de makelaar stonden", zegt Gerritsen, die aangeeft dat dorpsbewoners nauw contact moeten houden met jeugd om ze te wijzen op woonmogelijkheden. "Zorg dat ze bij het vuur zitten", aldus de wethouder. "We kunnen wettelijk gezien niet zeggen dat we voor onze jeugd bouwen. Dorpen moeten er dus zelf voor zorgen dat jongeren direct bij de makelaar op de stoep staan."

Geen risico
Bij het aanwijzen van locaties gaat de voorkeur uit naar inbreiding, maar in bijvoorbeeld Loil en Kilder wordt door ruimtegebrek al gekeken naar uitbreiding. Daarbij wil de gemeente geen risico nemen met eventuele grondaankoop. "We spelen met de bal aan de voet”, schetst Gerritsen. “Dus niet omvangrijke locaties voor een hoge grondprijs verwerven en snel bouw- en woonrijp maken en dan maar zien of alles verkocht wordt."

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...