Coalitiepartijen D66 en de VVD poogden tijdens de raadsvergadering met een motie af te dwingen dat het college het alsnog toe zou laten. "We hebben de keuze als raad al gemaakt en daar waren we met ons volle verstand bij", zegt D66-raadslid Mark Heebing over de vastgestelde richtlijnen. Hij verwijt het college onbetrouwbaar bestuur: "Inmiddels staan er initiatiefnemers op die graag aan de gang willen. Door extra kaders te stellen eigent het college zich bevoegdheden toe die het niet heeft." De hele oppositie steunde de motie.
Het college vindt de bouw van zonneparken op landbouwgrond niet wenselijk. Op dit moment mogen zonnevelden slechts gebouwd worden op specifieke locaties, zoals langs snelwegen en op voormalige vuilstortplaatsen. Landbouwgrond is hierbij niet specifiek uitgesloten. "We moeten nog geen kostbare landbouwgrond gebruiken”, vindt wethouder Jan van Halteren, die een keuze hierover over de verkiezingen van volgend jaar heen wil tillen.
Andere interpretatie
Het CDA steunde de motie niet, evenals de andere coalitiepartij Lokaal Belang Montferland (LBM), waardoor de gemeenteraad precies verdeeld was. "Het gaat om een interpretatie die anders is", aldus CDA-raadslid Karlijn Looman over de aanvullende eisen die het college wil stellen. De twee coalitiepartijen vinden, evenals een groot deel van de oppositie, dat eerst naar woningen en bedrijfsdaken moet worden gekeken voor opwekking van zonne-energie.
Inzetten op windenergie
In het Akkoord van Groenlo heeft Montferland met andere Achterhoekse gemeenten afgesproken in 2030 energieneutraal te zijn. Volgens Van Halteren ligt de gemeente achter op schema. Op dit moment zijn er zes keer zoveel initiatieven voor zonneparken als voor windparken in de gemeente. De wethouder hoopt dat dat gelijkgetrokken wordt voor er wordt gekeken naar zonnepanelen op landbouwgrond.
Bij de volgende gemeenteraadsvergadering volgt een nieuwe stemming over de motie.
Foto: REGIO8