“De ozb voor niet woningen is de laatste tien jaar niet verhoogd”, aldus John van Schriek, fractievoorzitter van Lokaal Belang Montferland over het besluit van zijn fractie om ook deze onroerendezaakbelasting te verhogen. Volgens fractievoorzitter Els Rutting van de PvdA heft Montferland op dit gebied zelfs 23 procent minder dan het landelijke gemiddelde. Naast de verhoging van de ozb voor niet woningen gaan ook huisbezitters vier procent meer betalen, iets dat
in september al duidelijk werd. Dit komt bovenop de inflatiestijging van 1,7 procent. “Het klinkt als een forse stijging, maar het komt op jaarbasis neer op 27 euro per huishouden. Dat is iets meer dan twee euro per maand”, lichtte wethouder Martin Som destijds toe over de impact van de maatregel.
Voor zowel oppositie- als coalitiepartijen bleek de verhoging van de ozb een heikel punt tijdens de begrotingsvergadering. Zo hamerde de oppositie op het coalitieakkoord, waarin staat dat de ozb alleen wordt verhoogd als laatste redmiddel. Iets dat volgens onder meer fractievoorzitter Freddy van Dijken van D66 aan de orde is. Coalitiegenoot Maik Steenkamp, fractievoorzitter van de VVD, stelt daarentegen dat dit punt nog niet is bereikt en zag nog opties om de gaten in de begroting op een andere wijze te dichten.
Geen overeenstemming Hoewel lang niet alle partijen voorstander waren van de verhoging van de ozb voor huiseigenaren, konden zij geen overeenstemming bereiken. Struikelblok was vooral de geschikte oplossing om het gat in de begroting op een andere manier dan via de ozb te dichten. Uiteindelijk hoopt de gemeente met deze maatregel jaarlijks 290.000 euro te besparen.
Foto: REGIO8 (archief)