“Het probleem is dat de werkgevers tot maandagmiddag de tijd hadden om te reageren op het ultimatum zoals die neergelegd is door de vakbonden”, zegt werknemer Eddy Rondeel, die met de helft van alle werknemers voor het pand in Lichtenvoorde staat. “Ze hebben niet gereageerd.” Als belangrijkste eis wil FNV dat er een loonsverhoging komt in het vernieuwde cao. “Maar het blijft niet alleen bij een loonbod, ook goede kilometergeldvergoeding voor iedereen en een goede ploegentoeslag”, aldus Rondeel.
Volgens de Vereniging voor Vleeswarenindustrie (VNV) zijn deze eisen van FNV niet realistisch. “Wij denken dat we een goed voorstel op tafel hebben liggen”, zegt Richard van der Kruijk van VNV. “Wat wij niet begrijpen is dat de vakbonden gedurende het onderhandelingsproces vast hebben gehouden aan hun eisen. Ze hebben op geen enkel moment aangegeven bereid te zijn aan hun kant wat water bij de wijn te doen.” In het nieuwe aanbod van de werkgevers staat een loonsverhoging van 3,25 procent binnen 17 maanden, maar het FNV wil minimaal 5,5 procent stijging.
Staking gaat door
De medewerkers in Lichtenvoorde zijn nog niet van plan om te stoppen met actievoeren. “Wanneer de werkgevers aangeven dat er wordt onderhandeld of wanneer er resultaat komt”, zegt Rondeel over het moment dat hij en zijn collega’s weer aan het werk gaan. Volgens de VNV ligt de bal juist bij het FNV. “De gevraagde loonsverhoging van 5,5 procent voor nog geen anderhalf jaar is buitenproportioneel, onredelijk en onrealistisch”, zegt Van der Kruijk over de eis van de vakbond. “De essentie van onderhandeling voor een nieuwe cao is dat je elkaar probeert te vinden in iets dat voor beide partijen redelijk is, en ook economisch haalbaar.”
Foto: REGIO8