Vanaf dinsdag draagt het verplegend personeel binnen de zorg- en verpleeghuizen mondkapjes. Markenheem, met vijf woonzorgcentra in de Achterhoek, ziet het aantal coronabesmettingen toenemen en treft daarom maatregelen. "Wij staan voor het welzijn van onze bewoners en cliënten", verklaart ad interim bestuurder Aukje van Kalsbeek tegenover
Omroep Gelderland. "Daarom bekijken we continu wat daarvoor nodig is. Natuurlijk staan we ook voor de veiligheid van onze medewerkers.” Ook bezoekers en vrijwilligers worden vanaf deze week geacht mond- en neusmaskers te dragen. "Zo proberen we het virus buiten de deur te houden", verklaart Van Kalsbeek.
Voor verplegend personeel blijkt een tweede coronapiek niet te vergelijken met de eerste. "We weten nu wat het kan zijn”, zegt Van Kalsbeek. “We hebben veel geleerd. Die inzichten kunnen we gebruiken, maar we weten nu dat het virus nog wel even blijft en enorm grillig kan zijn." Om een grote virusuitbraak te voorkomen heeft Markenheem de afgelopen maanden meer maatregelen getroffen. Van Kalsbeek: "We hebben in elk gebouw bekeken hoe we een eventuele besmetting klein kunnen houden. We hebben de gebouwen als het ware in stukken verdeeld. Bij een besmetting hoeft er dan maar één groep in quarantaine, en niet de hele locatie."
Genoeg mondkapjes?Een tekort aan beschermende middelen heeft Markenheem niet. "Binnen de regio hebben we een model waarmee we de voorraad wekelijks monitoren”, zegt Van Kalsbeek. “Maar of het genoeg is? Dat hangt alles samen met hoe groot een uitbraak is. Ik denk dat we ons niet moeten laten verleiden tot de uitspraak op de vraag: hebben we nu genoeg?" Ook over een tekort aan verplegend personeel maakt ze zich vooralsnog geen zorgen. Markenheem heeft een eigen teststraat ingericht om personeel te testen, samen met de Achterhoekse zorginstelling Azora. Via een samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis zijn er laboratoria beschikbaar.
Zorgen bij beroepsorganisatieNU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, maakt zich zorgen over de nieuwe golf. "Het personeel is niet fit en uitgerust genoeg na de vorige coronagolf. En de vraag is of ze het emotioneel en psychisch aankunnen", aldus woordvoerder Michel van Erp. Dat beaamt verpleegkundige Rob Heebink. Hij zegt nog steeds in een sterke nasleep te zitten van de eerste golf: "We hebben wel even vakantie gehad. Maar als je het trekt naar je privéleven, hebben we niet de kans gekregen om te beseffen wat er nu eigenlijk is gebeurd."
Foto: REGIO8