“Dit is helemaal met GPS gedaan, we hebben eerst een ontwerp getekend en daar is een taakkaart van gemaakt. Die wordt vervolgens ingeladen in de computer van de trekker”, zegt Gert Smits. “Vervolgens communiceert de zaaimachine met de satelliet en op twee centimeter nauwkeurig gaan de zaai elementen open en dicht. Zo wordt er gezaaid wat nodig is en bij een stuk dat niet gezaaid hoeft te worden gaan ze dicht.” Smits blijft zich verbazen over wat je allemaal met de huidige techniek kan doen. “Het is wel mooi om te zien hoe ver de techniek is en wat er eigenlijk allemaal kan. Dat is gewoon gaaf.”
In tijden dat het voor agrariërs steeds lastiger wordt om het hoofd boven water te houden, ziet Smits dat het nodig is dat hij blijft vernieuwen. Hij denkt dan ook dat het maisdoolhof een goede toevoeging is aan zijn bedrijf, ook als dat betekent dat hij minder oogst heeft. “Dit is tweeënhalf hectare en we hebben ongeveer twee hectare gezaaid, dus je verliest een half hectare aan paden. Maar ja, we vragen er een kleine entreeprijs voor, dus dit moet elkaar straks wel compenseren”, zegt Smits.
Speciale manier van inzaaien
Door een speciale manier van inzaaien, is het doolhof een stuk uitdagender geworden. “We hebben over twee kanten gezaaid, dus het zijn allemaal ruitjes geworden. Anders staat de mais 75 centimeter uit elkaar en dan kijk je tussen de rijen door en worden er weer nieuwe paden gecreëerd”, aldus Smits. “Het is echt wel een mooi doolhof geworden. We zijn er trots op en blij mee.”
Volgens Smits blijft het doolhof nog een tijd staan, waardoor er ook ruimte is om tijdens de Halloweendagen een activiteit te organiseren.