Ulft, Netherlands

Lied Deurvorst (94) duikt in haar familiegeschiedenis vol DRU-directeuren

Foto: REGIO8
Je zit in de nadagen van je leven, maar toch knaagt er nog iets. Jouw familie heeft jaren een grote ijzergieterij in Ulft gehad, maar er werd thuis liever over gezwegen. “Wat is toch het echte verhaal van mijn Achterhoekse voorouders”, heeft Lied Deurvorst (94) gedacht. Ze dook in de archieven, en met resultaat. Na 71 jaar is er weer een boek over de oude geschiedenis van de DRU: ‘Diepenbrock’.
Bart Sollman | 23 april 2025 11:06 | Aangepast op 23 april 2025 11:06
“De DRU was voor ons slechts een fabriek waar we aandelen in hadden, en die leverden ook nog eens niets op. Er werd simpelweg niet over gesproken thuis”, zegt Deurvorst. Haar opa ‘Ulftse’ Frans Deurvorst was de laatste directeur van de vijf generaties Diepenbrock en Reigers die de fabriek kende. In 1927 ging hij met pensioen, tegen zijn zin in volgens Lied. “Hij wilde het liefst dat mijn vader Zeno (naamgever van directeursvilla Zeno, BS.) hem opvolgde. De leiding ging echter over aan Rudolph Sassen.”

De oplettende lezer ziet het al, het is niet alleen een boek over een familiegeschiedenis. Maar ook een geschiedenis die van onschatbare waarde voor Ulft is. Een klein rondje door het dorp is het levend bewijs. Je loop zo van de F.B. Deurvorststraat de Ir. Sassenstraat in. Niet ver daar vandaan vind je de Diepenbrockstraat en Meester Reigersstraat. Veel aanwezige familieleden waren het zich niet eens bewust, voor een aantal nazaten was het tijdens de boekpresentatie afgelopen vrijdag zelfs de eerste keer dat ze voet op het DRU-complex zetten.

Jaren onderzoek
Het boek over de geschiedenis van de Ulftse hut, zoals de ijzergieterijen bekend staan, is niet over één nacht ijs gegaan. “Ik ben 20 jaar bezig geweest met het onderzoek. De ene keer wat intensiever dan de andere keer. In 2004 begon mijn zoektocht in Bocholt, in die archieven is veel over het vroege begin te vinden.” Het Duitse archief bleek een goudmijn, in Nederland had ze net zo veel aan het Gelders archief.

Het onderzoek van Lied begon eigenlijk al eerder, uit nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van die gieterij. “In de jaren tachtig woonde ik met mijn moeder. De fotoboeken en films uit die tijd had ze nooit meer bekeken. Ik dwong haar om alles samen te kijken. Ik zag het bijna als een plicht om het verdriet te onderzoeken en te kijken wat ze in Ulft is aangedaan.”

Wigboldus looft Deurvorst
Dat er behoefte is aan het boek van Lied, blijkt wel uit de volgepakte conferentiezaal tijdens de presentatie. De geestelijk vaders van het DRU-industriepark hoe het nu is, John Haverdil en Ton Menke, de huidige directeur bestuurder Gerk van der Wal en de Commissaris van de Koning Daniël Wigboldus zaten allen in de zaal. “Ik ben echt onder de indruk van uw werk en onderzoek. Het is al helemaal een knappe prestatie omdat u hier zelden kwam”, zegt hij nadat hij het eerste exemplaar in ontvangt heeft genomen.

“Het maakt het extra bijzonder dat we nu op de plek staan waar het echt gebeurde. De DRU is echt een voorbeeld van een eigen sociaaleconomische ecosysteem”, aldus Wigboldus. “We kunnen lessen leren van deze geschiedenis die dankzij u nu opgeschreven is.”

Laatste Liedje?
Lied: “Er is maar één reden hoe je zoiets volhoudt, dat is omdat ik het echt heel leuk vind. Het boek had wel twee keer zo dik kunnen zijn, maar het was op een gegeven moment echt kill your darlings.” Volgens Lied heeft het verlies van de fabriek zo’n diepe indruk gemaakt op de familie dat het verhaal nog lang niet af is. “In die complete familiegeschiedenis heeft zich een klein koningsdrama afgespeeld. Dit is dan ook nog niet het einde. All my killed darlings, zijn een tweede leven waard.”

Lees ook

Zoektocht naar vermiste tamandua nog altijd in volle gang in Eibergen

Met man en macht en met behulp van zoekhonden, warmtecamera's en drones wordt nog altijd naar de ont...

Ulftse kinderen vieren tachtig jaar vrijheid op acht meter hoogte

Geen rekenen of spelling dinsdag en woensdag voor basisschoolkinderen uit Ulft. Het klaslokaal wordt...

Achterhoek presenteert nieuwe woningdeal: 'We investeren in de leefbaarheid'

De Achterhoek heeft een nieuwe woningdeal opgesteld voor meer woningbouw dan eerder beoogd. In de vo...

Feestzaal Spilman verdwijnt voorgoed uit Beltrum: ‘Eeuwig jammer, maar de jeugd wil hier wonen’

Waar vroeger honderden mensen feestvierden, klinken nu het breken van puin van een sloopkraan en de ...

Rollators in de polonaise: Reurpop nodigt honderden ouderen uit om feest te vieren

Zondagochtend veranderde Reurpop in Ruurlo even in een waar danspaleis voor de 65-plusser. Tientalle...

Nieuwe stakingen NS hebben geen gevolgen op het Achterhoekse spoor

Het NS-personeel gaat dinsdag 17 juni 2025 opnieuw staken. Dat laten de vakbonden VVMC en FNV weten....