“Ik vind dat het bij de Achterhoek hoort”, zegt projectleider John Haverdil. “De Achterhoeker is altijd wat bescheiden en van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Waarom moet het zo nodig in Amsterdam, of in Rome of Boedapest, waar hij hiervoor stond. Het kan ook gewoon in Ulft.” De tentoonstelling is, mede met financiering van de Euregio, naar het CIVON gehaald omdat de kunstenaar en het centrum één ding met elkaar gemeen hebben, namelijk innovatie. “We hebben deze expositie ook mede gekozen vanwege zijn laagdrempeligheid”, aldus Haverdil. “Hij is voor volwassenen mooi, maar kinderen kunnen op deze manier heel makkelijk in contact komen met techniek.” Dat is het doel volgens de projectleider: “We willen de techniek centraal stellen.”
In de expositie kunnen bezoekers op interactieve wijze met de werken van de kunstenaar in aanraking komen. De echte Mona Lisa hangt nog in het Louvre, maar naast de kunst van Da Vinci zijn ook zijn ontwerpen te zien. “De expositie neemt je mee in het leven van Leonardo en de ideeën die hij had”, vertelt de projectleider enthousiast. “Maar de tentoonstelling laat ook de modellen zien die hij heeft bedacht en heeft geschetst. Ze zien natuurlijk ook de Mona Lisa. Niet de echte natuurlijk, maar wel een goede repro.” De modellen zijn op schaal nagemaakt, speciaal voor de expositie.
Inspireren
Voor de tentoonstelling, die onderdeel uitmaakt van het Leonardo Da Vinci Innovation project in de grensregio’s, heeft het centrum al ruim negenhonderd aanmeldingen van leerlingen ontvangen. Haverdil hoopt dat er duizenden bezoekers op af komen, maar bovenal, dat zij geïnspireerd raken door de tentoonstelling: “Ze moeten iets hebben van: dat wil ik ook, dat kan ik ook, ik heb ook die creativiteit in mijn hoofd zitten. Dat zij het ook thuis gaan proberen.”
Foto: REGIO8