Ulft, Netherlands

Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
Davie Klein Gunnewiek | 4 mei 2021 15:56 | Aangepast op 4 mei 2021 15:56

“Het is gewoon vijf jaar lang niet herkend als zijnde een hoog risico bedrijf”, aldus Langeveld. “Dat is natuurlijk bijzonder ernstig, want dat bleek het uiteindelijk wel te zijn.” In blusschuim zit de giftige stof PFAS die als ‘zeer zorgwekkend’ wordt bestempeld. Ook kan PFAS een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. “Dan wil je als wethouder milieu niet horen dat het vijf jaar lang niet op tafel is gekomen.” Omdat het milieurisico niet voldoende werd onderkent door de omgevingsdienst kreeg Langeveld naar eigen zeggen geen signalen over de situatie op het terrein van Rutgers Milieu. “Daar heb ik wel een paar nachten wakker van gelegen”, zegt Langeveld. “Ik heb er over nagedacht wat het betekent voor de risico’s van het milieu en de gevolgen van mensen die er in de buurt wonen. Dat heeft wel een tijdje in mijn hoofd gerammeld, maar op een gegeven moment moet je door. Ik heb de knop omgezet om er voor te zorgen dat deze situatie wordt opgelost.”

Het college komt voor de zomer met een plan van aanpak om herhaling te voorkomen. Daarbij wil de wethouder ook kortere lijntjes tussen de gemeente en de omgevingsdienst over het risico van milieu bedrijven. “We willen als gemeente voortaan elk jaar bijgepraat worden over de risicovolle milieu bedrijven in Doetinchem”, zegt Langeveld. “Daarbij willen we niet de controles van de omgevingsdienst beïnvloeden, maar we willen wel weten wat er gebeurd. Zo kunnen we ook adequater reageren als er daadwerkelijk iets mis gaat. Nu is de afstand naar de omgevingsdienst gewoon te groot.”

Wethouder wil door
Ondanks de conclusies uit het keiharde rapport en de motie van afkeuring door een aantal oppositiepartijen vindt Langeveld dat hij door kan als wethouder. “Een gewaarschuwd mens telt voor twee”, zegt Langeveld. “Ik zit er nu helemaal bovenop. Ik ben er alleen nog maar meer gemotiveerd van geraakt om te voorkomen dat een dergelijk milieuprobleem elders in Doetinchem niet nogmaals voorkomt. Deze wethouder heeft zijn vingers gebrand, maar dat wil hij niet nog een keer."

Foto: REGIO8

Lees ook

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...

GroenLinks en PvdA Doetinchem samen op kieslijst verkiezingen 2026

Ook in Doetinchem gaan de fracties van PvdA en GroenLinks in 2026 samen op de kieslijst voor de geme...

Gewonde bij frontale botsing in buitengebied Harreveld

Bij een frontale aanrijding in het buitengebied van Harreveld is woensdagavond een persoon gewond ge...

Van referendum tot aan bemiddeling ambassade: grensbewoners blijven druk uitoefenen om Duitse windjoekels te weren

Nederlandse en uit enkele gemeenten ook Duitse inwoners aan de grens zetten alles op alles om de meg...

Vijfde zaaldeel ’t Timpke in Borculo mogelijk, maar moet school 2 miljoen betalen

Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland wil een vijfde zaaldeel voor sporthal ‘t Timpke mogelij...