Ulft, Netherlands

Laborijn trekt boetekleed aan na klachten

Regio8 | 20 februari 2019 22:43 | Aangepast op 20 februari 2019 22:43
“Wij vinden het belangrijk dat Laborijn weet heeft van klachten van onze inwoners”, zegt Jorik Huizinga als voorzitter van het dagelijkse bestuur. “Wij nemen de klachten zeer serieus en zien deze als een kans om de dienstverlening van onze organisatie verder te verbeteren. Laborijn staat nadrukkelijk open voor deze signalen en hopen dat inwoners een klacht ook bij ons melden, zodat deze volgens de klachtenprocedure kan worden opgepakt.” Eén van de klachten die via het meldpunt is binnen gekomen komt van ex-client Christa (echte naam is bekend bij de redactie). Zij is enige tijd geleden al vertrokken bij Laborijn, omdat ze niet begrepen werd en er niet naar haar als persoon werd geluisterd. “Door mijn handicap kan ik bepaalde handelingen niet doen, maar omdat ze geen ander werk voor je hebben moet je de werkzaamheden gewoon doen. Lichamelijk ga je daar alleen maar op achteruit en je voelt je niet op je plek. Binnen bij Laborijn werd ik alleen maar zieker en ging alleen maar achteruit. Ik kon steeds minder werken.”

Volgens Christa weet de begeleiding op de werkvloer bij Laborijn niet wat je mankeert en wat je handicap is. “Daar wordt niet naar gevraagd. Iedereen krijgt hetzelfde werk. In mijn papier staat dat ik geen productiewerk mag doen. Binnen bij Laborijn wordt alleen maar productiewerk gedaan. Je vraagt dan om ander werk, bijvoorbeeld een administratieve functie, of je vraagt om gedetacheerd te worden. Aan het begin krijg je gesprekken en denk je dat het de goede kant op gaat, maar een jaar later is er nog niets veranderd.” Volgens Huizinga zijn het afgelopen jaar al diverse concrete verbeteracties ondernomen, maar kost een cultuurverandering binnen Laborijn tijd. “Dit jaar werken we verder aan training en ontwikkeling van consulenten om zo klantgericht mogelijk te werken. De acties die het afgelopen jaar zijn ingezet, worden uiteraard voortgezet.” Laborijn heeft er vertrouwen in dat het verbetering realiseert in het contact met de dienstverlening aan de inwoners van de deelnemende gemeenten. Huizinga: “De voortgang en resultaten blijven wij als bestuur nauwgezet volgen en samen met Laborijn bespreken.” 

Gesprek
De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, die een meldpunt hebben ingesteld voor klachten over de werkwijze binnen Laborijn, worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de directie van Laborijn, om eventuele ideeën ter verbetering van de werkwijze te bespreken.

Foto: REGIO8

Lees ook

Nieuw festival net over de Duitse grens gaat culinaire hoogstandjes bieden

‘Mooiage’ heet het nieuw georganiseerde foodfestival waar ook Duitse en ook Nederlandse muziekarties...

Inwoners van Hummelo kunnen voor het eerst 'hun' kerktoren beklimmen

Inwoners van Hummelo en andere geïnteresseerden konden donderdag de meer dan honderdvijftig jaar oud...

Raad Lochem stemt in met voorstel om woningsplitsing mogelijk te maken

Woningen in Lochem kunnen voortaan gesplitst en gedeeld worden. De gemeenteraad ging dinsdag unaniem...

Man raakt bekneld bij eenzijdig ongeval op N18 bij Harreveld

Bij een eenzijdig ongeval nabij Harreveld op de N18 is donderdagochtend een persoon gewond geraakt. ...

Water drinken gestimuleerd in de Achterhoek: ‘Ik gun het iedereen dat zij lekker in hun vel zitten’

Van 10 juni tot en met 16 juni is het de Achterhoekse Waterweek. Deze actieweek wordt voor het eerst...

Gemeente Montferland sluit grens Beek voorlopig niet meer af: ‘We gaan eerst evalueren’

Nu de grenswegen tussen Beek en Elten weer open zijn kan de gemeente Montferland terugkijken. Om na ...