Ulft, Netherlands

Koolzaad draagt bij aan groei bijenpopulatie

De koolzaadvelden in Varsseveld en op andere plekken in de Achterhoek kleuren in het voorjaar traditiegetrouw geel, de bloemen staan in bloei en dat levert meer op dan alleen een mooi plaatje. Van het koolzaad wordt olie gemaakt en ook bijen weten wel raad met de gele bloemen, wat de insectenpopulatie ten goede komt.
Serena Speet | 6 mei 2021 16:41 | Aangepast op 6 mei 2021 16:41

"De bijen zijn goed voor het koolzaad en het koolzaad is goed voor de bijen", aldus Erik Schieven voorzitter van de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland (Colzaco). "Het gewas produceert veel nectar en de bijen geven ongeveer twintig procent meer opbrengst aan het koolzaad." Dat koolzaad goed is voor de insecten bevestigt Johan Hiddink, imker bij de bijenvereniging Varsseveld. "Het koolzaad bevat stuifmeel wat belangrijk is voor de larven", laat de imker weten. "Het geeft natuurlijk ook nectar, wat honing op levert voor ons."

Het koolzaad draagt volgens Hiddink bij aan het herstel van de bijenpopulatie in de Achterhoek, maar hij ziet meer redenen voor het groeiende aantal bijen: "In de Achterhoek raken steeds meer mensen geïnteresseerd in de bij, dus er komen steeds meer imkers die de bijen in stand houden." Het koude voorjaar heeft volgens de imker wel effect op het aantal bijen: "Je ziet dat de bij, net als de lente, achterblijft. Maar zodra het warmer wordt komt dat weer goed."

Meer functies
In Nederland zijn er volgens Schieven zestig koolzaadtelers, waarvan een aantal in de Achterhoek actief zijn. Naast een goede plek voor bijen, heeft het gewas volgens hem meer functies. "Koolzaad is goed voor de biodiversiteit", vertelt de voorzitter. "Het laat een mooie bodem achter en is goed voor de bodemvruchtbaarheid." Het gewas past volgens de voorzitter bij boeren, diversiteit en circulariteit: "Koolzaad is een uniek gewas daarin."

Toekomstige landbouw
Van het koolzaad op het veld in Varsseveld wordt dicht bij huis olie gemaakt, met deze olie kunnen mensen bakken en braden. Het proces wordt lokaal uitgevoerd en dat sluit volgens Schieven aan op de toekomstige manier van landbouw: "We willen producten van dicht bij hebben, wij produceren lokaal koolzaad en produceren ook lokaal de olie", legt Schieven uit. "Voor in de toekomst zal dat perfect zijn."

Foto: REGIO8

Lees ook

’s-Heerenberse loopt estafetteloop naar Amsterdam voor kankeronderzoek

Charity uit ’s-Heerenberg loopt zaterdag 28 juni een estafetteloop naar het Antonie van Leeuwenhoekz...

Winterswijker Brittijn kiest voor Fortuna Sittard na vertrek bij De Graafschap

Phillip Brittijn uit Winterswijk tekent een contract voor drie jaar bij eredivisionist Fortuna Sitta...

Achterhoek verwelkomt nieuwe TOP bij Villa Ruimzicht in Doetinchem

Villa Ruimzicht in Doetinchem is officieel benoemd tot Toeristisch Overstap Punt (TOP). Daarmee krij...

Cultureel cadeau voor iedereen: Midzomer Mondriaan laat Winterswijk stralen

Terwijl de slagwerkers de avondlucht boven de Markt in beweging zetten, klinkt op deze vrijdagavond ...

Auto belandt op zijn kant na eenzijdig ongeval in De Heurne

Bij een eenzijdig ongeval op de Varsseveldseweg in De Heurne is een auto met daarin twee inzittenden...

Persoon zwaargewond na val uit hotelraam in Zeddam

Bij een hotel aan de ’s-Heerenbergseweg in Zeddam is een persoon zwaargewond geraakt na een val uit ...