"Het is de hoogste route van de regio en misschien wel een van de hoogste van Nederland", vertelt locatiemanager Dirk Liebrand, die denkt dat de route een mooie toevoeging is aan het Ruurlose klimbos. "Vooral jongeren en jongvolwassenen misten uitdaging." Waar de nieuwe route goed aansluit op die behoefte, is hij niet voor iedereen bedoeld: "Er is wel wat ervaring en behendigheid voor nodig, zowel fysiek als mentaal is het een zware route, dus hij is niet voor iedereen weggelegd", zegt Liebrand, die zelf betrokken was bij het ontwerpen, bouwen en testen van de zwarte klimroute. "Onze routes zijn vergelijkbaar met ski-pistes. Rood was altijd de moeilijkste, maar die hebben we aangepast en makkelijker gemaakt. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld en zwart het zwaarst."
De locatie in Ruurlo bestaat nu tien jaar en werd aangelegd door een Franse partner. "We begonnen hier ooit met een bos wat door anderen was gebouwd", legt medewerker Simone Vosman uit. Sinds 2015 bouwt Klimbos Ruurlo zelf aan de routes: "Dankzij de expertise van onszelf zijn we verder gaan bouwen, hebben we het bos uitgebreid en hebben we mooie, nieuwe routes mogen maken." Vosman kijkt met vertrouwen de komende tien jaar tegemoet: "We hopen nog mooie uitbreidingen te kunnen maken en de routes moeten uiteindelijk vernieuwd worden, dus dan willen we nieuwe elementen toevoegen."
Populair geworden
Het klimmen is met name afgelopen jaren populairder geworden, merken ze in Ruurlo. De negende klimroute was daarom ook broodnodig. "Het is in 2009 over komen waaien vanuit Frankrijk en sindsdien schieten de bossen als paddenstoelen uit de grond", aldus Liebrand, die voornamelijk tijdens de coronaperiode veel bezoekers zag. "Mensen zochten naar een buitenactiviteit, want dat kon doorgaan. Daarom hebben we capaciteit nodig, zodat het niet té druk wordt. De zwarte route is een goede toevoeging."
Foto: REGIO8