Kans op supercell in de Achterhoek

Gepubliceerd: 20-05-2022 15:05. Bijgewerkt: 20-05-2022 15:09

Het KNMI geeft voor vrijdag code geel af voor de Achterhoek. Met kans op stevige onweersbuien, hagel, windstoten en zelfs kans op een supercell is het in de Achterhoek oppassen geblazen.


"Het is wel spannend hoe het zich gaat ontwikkelen", aldus weerboer Gerrit Vossers over het weer van vrijdag. "Donderdag hebben we al een voorproefje gehad, toen kwam ook een portie koude lucht naar ons toe en dat veroorzaakte felle buien met onweer erbij." Vossers verwacht voor vrijdag een soortgelijke situatie als de dag daarvoor: "De windstoten waren gister ook al voorbij de tachtig kilometer per uur tot zelfs negentig. Dat is ook voor vandaag wel het maximum." Vrijdagmiddag is in de Achterhoek kans op een supercell, dat is het zwaarste type onweersbui.

Toch is er volgens weerboer Gerrit Vossers nog geen reden tot paniek. "De kans dat het echt een supercell is, is denk ik zeventig procent", voorspelt de weerboer. "Niet honderd procent." Het ziet erna uit dat de Achterhoek te maken krijgt met noodweer, maar volgens Vossers is dat nog niet zeker: "het hoeft maar iets te verschuiven en dan gaat het over Duits grondgebied. Dat is de spanning van vandaag en daarom is het goed om het weer extra in de gaten te houden."

Spectaculair
De weerman maakt zich geen zorgen om de verwachtingen en kijkt er zelfs een beetje naar uit. "Het is als weerman wel spectaculair om te zien hoe het zich gaat ontwikkelen", vindt Vossers. "Daarom zal ik het weer vrijdag ook op de voet volgen."

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)