Ulft, Netherlands

Joods verleden zichtbaar op straat Terborg

Ter nagedachtenis aan Joodse inwoners van Terborg die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn dinsdag op acht locaties struikelstenen in de straat geplaatst. Voor de huizen waar ooit Joodse families woonden blinken nu in totaal achttien gouden stenen om de herinnering in leven te houden.
Tim Rondeel | 1 september 2021 13:38 | Aangepast op 1 september 2021 13:38

"Na de oorlog waren er geen Joden meer hier, terwijl hier toch een levendige Joodse gemeenschap is geweest", aldus initiatiefnemer Aggie Daniëls van Stichting Struikelstenen Oude IJsselstreek. "We gaan nu naar acht huizen, maar er zijn er nog wel meer geweest. Sommigen hebben ook ondergedoken gezeten en hebben het overleefd." Bij het eerste huis aan de Kramersweide werd de eerste steen gelegd voor het omgekomen bruidspaar Wolf-Schwarz en de onderduikers die op het adres woonden. Met het plaatsen van de kleine monumenten met informatie over de overledenen worden voorbijgangers herinnerd aan de voormalige bewoners. "Het geeft een heel persoonlijk tintje", vindt wethouder Janine Kock. "Nu komt er een naam bij, een geboortedatum en een datum waarop iemand is weggevoerd. Het wordt echt heel persoonlijk, je ziet een persoon voor je."

Bij het plaatsen van de stenen waren enkele nabestaanden van de Joodse families aanwezig uit verschillende plaatsen in Nederland. Ook werden het plaatsen van de stenen begeleid door rabbijn Vorst. Buitenlandse geïnteresseerden konden het moment online volgen. "Dankzij corona hadden we veel meer tijd om onderzoek te doen en ben ik heel veel nakomelingen tegengekomen in de wereld", vertelt Daniëls. Door middel van een livestream werd het toch gevolgd door nabestaanden in onder meer Australië, Israël en Duitsland. "Die komen volgend jaar, als ze mogen vliegen, hopelijk wel naar Nederland."

Kinderen zorgen voor de stenen
Onder meer de kinderen van de Terborgse basisschool Dynamiek nemen het onderhoud van de steentjes op zich. Met het betrekken van de jeugd hoopt wethouder Kock dat de geschiedenis verteld blijft worden: "Het is al ruim 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog achter ons ligt, maar niet voor niets is het motto; 'opdat wij niet vergeten'."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Burgemeester De Vries neemt extra maatregelen voor raadsvergadering

De afgelopen week heeft de gemeente Montferland in het middelpunt van een mediastorm gestaan na een ...

Werkzaamheden Burgermeester Smitstraat laatste handelingen voor aanpak Steenderen

Bronckhorst wil ruim een miljoen euro investeren voor de aanpak van een van de belangrijkste toegang...

Nederlandse en Duitse grenscontroles zijn een wereld van verschil

Nederland heeft sinds deze week in navolging van Duitsland grenscontroles ingevoerd. Beide landen co...

Einde seizoen voor verdediger Joran Hardeman

De Graafschap kan dit seizoen geen beroep meer doen op Joran Hardeman. De 22-jarige verdediger raakt...

Hijswerkzaamheden Nettelhorsterbrug Lochem maanden na rampzalige dag hervat

21 februari is een zwarte dag voor de inwoners van Lochem. Het ging destijds vreselijk mis tijdens h...

Achterhoeker Wiendels neemt emotioneel afscheid van Slimste Mens-duo

Als je denkt aan De Slimste Mens, het quizprogramma op NPO 1, dan denk je natuurlijk aan Maarten van...