“We zijn begonnen met het meten van de verkeersintensiteit”, vertelt leerling Okke Sloots, die samen met Noa en Stijn het onderzoek heeft uitgevoerd. “We wisten al dat het kruispunt extreem druk is, maar dat bleek ook uit onze tellingen. ’s Ochtends in de spits komen hier meer dan zevenhonderd auto’s voorbij en ongeveer tweehonderd fietsers.” De jongeren hebben zich met het onderzoek gericht op het verkeersveiliger maken van het kruispunt en mochten daarbij out of the box denken. “Het eerste idee is om de rijbanen te splitsen, het tweede idee is het creëren van een driesprong en het laatste idee is een rotonde op het Sint Jorisplein”, vertelt Sloots. “Bij alle ideeën hebben we een fietstunnel toegevoegd, zodat de fietsers van de automobilisten worden gescheiden. Wij denken dat het daarmee al een stuk veiliger wordt.”
Wethouder Ria Ankersmit prijst de onderzoeksvragen en de presentatie van de leerlingen, maar kan de aanbevelingen als gemeente niet overnemen. “De jongeren geven in hun onderzoek aan dat er een pand moet verdwijnen, zodat er meer ruimte op het kruispunt wordt gecreëerd”, zegt Ankersmit. “Daarnaast zouden we een behoorlijke investering moeten in doen in de vorm van een fietstunnel. Dat zijn investeringen waar veel geld mee gemoeid is en daar hebben wij als gemeente op dit moment niet de beschikking over.”
Reconstructie
In 2022 vindt er een reconstructie plaats van de N335 tussen Zeddam en Etten, waarbij volgens de wethouder de verkeersstromen op het Sint Jorisplein worden meegenomen. “Die resultaten kunnen bruikbaar zijn om te kijken hoe het verkeer zijn weg vindt”, zegt Ankersmit. Een eenrichtingsweg en het weren van vrachtverkeer uit het centrum van Terborg zou daarbij tot de mogelijkheden kunnen behoren. “Dat zou een oplossing kunnen zijn”, aldus Ankersmit.
Complex kruispunt
Ondanks dat de aanbevelingen uit het onderzoek van de leerlingen niet worden overgenomen, blijft het kruispunt onder de aandacht bij de gemeente. “Het is een complex kruispunt waar we al jaren naar kijken”, zegt Ankersmit. “We proberen naar oplossingen te kijken en verbeteringen plaats te laten vinden, maar het blijft een fysiek punt waar de gebruiker ontzettend alert moeten zijn om veilig over te steken.”
'We hebben een oplossing bedacht'
De leerlingen hadden ook niet verwacht dat alle ideeën daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. “We mochten out of the box denken. Hoe realistisch dat past bij het budget van de gemeente weet ik niet. We hebben in ieder geval een oplossing bedacht en daar ging het om”, zegt Sloots.
Foto: REGIO8