Ook uit Duitse jachtgebieden rond Wesel, Kleve en Venlo komen meldingen binnen. “De meldingen zijn heel lokaal,” zegt een jager van de Winterswijkse wildbeheereenheid, die om meerdere redenen niet met naam genoemd wil worden. “Collega-jagers die verantwoordelijk zijn voor het wildbeheer in het Münsterland, melden juist dat hazen daar geen last hebben van de ziekte. Wat er precies aan de hand is, weet eigenlijk nog niemand. Wat wij jagers wel weten, is dat de hazenstand in de verschillende gebieden heel verschillend is. Veel hangt af van het landschap: kunnen ze genoeg dekking vinden en vooral, is het gebied voldoende voedselrijk?” aldus de jager. Ze voegt eraan toe dat door de langere zomers het aantal hazen flink is toegenomen. “Het blijft langer mooi weer en dus paren hazen vaker. Maar wat we nu aantreffen baart ons zorgen. Een aantal jaar geleden heerste de hazenpest, en nu lijkt er een ziekte te zijn die op myxomatose lijkt. Het is verschrikkelijk om een haas te vinden die eronder lijdt. De meeste sterven, een enkeling overleeft de ziekte.”
Jan Naaldenberg, eveneens van de wildbeheereenheid in Winterswijk, heeft het aantal hazen drastisch zien afnemen. “Het is echt alarmerend; je kunt er niets tegen doen. In de afgelopen zes weken heb ik de hazenpopulatie met tachtig procent zien afnemen. Deze week zag ik er vier in het weiland, en ook zij vertoonden symptomen van myxomatose.”
Drastische daling van de hazenpopulatie
De dieren hebben verdikte ogen en vertonen gedrag dat lijkt op dat van konijnen met myxomatose: ze lijken blind en vallen om. De vacht ziet er plukkerig uit, met ontstekingen rond de ogen, neus en anus. “De hazen worden niet in hun eigen leger gevonden, maar in het gras van een weiland. Als jagers kijken we naar hazen met deze myxomatose-achtige afwijkingen, maar ook naar wat er eventueel aan andere ziekten een rol kan spelen bij de verhoogde sterfte.”
Jagers hebben een zorgplicht
Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de wildstand, maar ook voor het behoud van gezonde hazen. Gevonden stervende en dode hazen worden onderzocht door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). In samenwerking met Duitse collega-onderzoekers wordt onderzocht of het virus hetzelfde is als dat bij konijnen, of dat het om een variant gaat. De hazenziekte en -sterfte werd al eerder gemeld in Duitsland. De Winterswijkse jagers vermoeden dat de ziekte zich daarvandaan verder heeft verspreid. “Helaas houdt het virus zich niet aan grenzen. Muggen zijn waarschijnlijk de boosdoeners die het virus verspreiden. Er is nog veel onderzoek nodig om definitief vast te stellen waar we precies mee te maken hebben.”
Op 15 oktober begint het jachtseizoen weer. “De jacht is wel open, maar vanuit de KNJ (de jagersbond) is ons opgedragen er verantwoord mee om te gaan.” Dit betreft een voorzorgsmaatregel zolang er geen duidelijkheid is over hoe jacht kan bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van de ziekte.
De hazensterfte zal, wanneer de ziekte zich verder uitbreidt, zeker van invloed zijn op wat poeliers kunnen leveren voor de aanstaande feestmaand.