Ulft, Netherlands

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is om de krimp vaarwel te zeggen. Alleen de gemeenten Aalten, Bronckhorst en Berkelland kenden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot begin december een lichte afname.
Jasper Hazelaar | 6 januari 2022 14:59 | Aangepast op 6 januari 2022 14:59
“Zo, de trend is gekeerd: geen krimp, maar groei in Oude IJsselstreek”, aldus burgemeester Otwin van Dijk, die het aantal inwoners in zijn gemeente in het jaar 2021 zag stijgen met 47. De cijfers van het CBS zijn tot 1 december en laten met name in Doetinchem (293) en Montferland (272) een flinke groei zien. Ook het inwonersaantal in Oude IJsselstreek, Oost Gelre (67) en Winterswijk (66) steeg, terwijl er een lichte krimp te zien is in Aalten (-30), Berkelland (-25) en Bronckhorst (-25). Evenals vorig jaar groeide het totale aantal inwoners van de regio. Ook toen leverden Doetinchem en Montferland de grootste bijdrage.

Belangrijke reden voor de groei is volgens het CBS het aantal verhuizingen vanuit andere delen van het land. Dit is deels ingegeven door de coronacrisis. Ook startte de regio begin dit jaar een campagne om inwoners van de Randstad warm te maken voor een verplaatsing naar de Achterhoek. Met ‘De zachte landing’, zoals het initiatief werd gedoopt, probeerde de regio ook voormalige inwoners van de Achterhoek terug te lokken.

Woningbouw

Waar woningbouwplannen door eerdere krimpprognoses in de ijskast eindigden, zijn de Achterhoekse gemeenten momenteel juist bezig met een bouwoffensief. Daarbij heeft Doetinchem een ambitie uitgesproken om tot 2036 te groeien naar in totaal 70.000 inwoners. Op dit moment wonen er ruim 58.000 mensen in de qua inwonersaantal grootste gemeente van de Achterhoek.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

inwonersaantal|