“Er zijn twee mensen die het initiatief willen nemen voor de oprichting van een eigen cliëntenraad voor het SKB en ik verwacht dat die vanavond opstaan”, zegt Hendrik Jan Mensink van de stichting Behoud SKB tegenover Omroep Gelderland. Na de bestuurlijke fusie in 2017 zijn de cliëntenraden en ondernemingsraden van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vrijwel geruisloos samengegaan. De voormalige cliëntenraad van het SKB zit met drie afgevaardigden in de nieuwe cliëntenraad van Santiz, die van het Slingeland met zes.
Die nieuwe cliëntenraad heeft een uitnodiging voor de informatieavond in Winterswijk, waar gesproken wordt over de toekomst van de ziekenhuizen in de Achterhoek, afgeslagen, wat zorgt voor scheve gezichten. “De verontwaardiging is groot”, zegt Mensink. “De cliëntenraad komt niet omdat ze het niet de setting vindt voor haar boodschap. Maar daar gaat het niet om, die mensen moeten juist luisteren wat er leeft in de maatschappij. Dat doen ze niet en dat wordt ze hoogst kwalijk genomen. Daarom staan er vanavond twee mensen op om een eigen cliëntenraad voor het SKB op te richten.”
‘Initiatief van andere mensen’
Mensink benadrukt dat het initiatief voor de nieuwe cliëntenraad niet afkomstig is van de stichting Behoud SKB: “Dit zijn twee andere mensen en voor ons is het alleen maar prettig dat er meerdere partijen opstaan die zich verzetten. Daarom zijn we ook blij dat Henk Wubbels en Ton ten Have (van het Doetinchemse burgerinitiatief Gezond Oost Gelderland, red.) zich achter onze plannen hebben geschaard.”
Welke opdracht?
De hamvraag binnen de stichting Behoud SKB is met welke opdracht de nieuwe interim-bestuurder Rolf de Folter op pad wordt gestuurd? Twee zelfstandige basisziekenhuizen in de benen houden of een voortrekkersrol voor een nieuw Slingeland aan de A18 in Doetinchem, waardoor het SKB wordt uitgekleed tot een polikliniek? “Vanuit het ziekenhuis krijgen we informatie dat die opdracht nog niet geformuleerd is aan De Folter en dat zou wel erg bijzonder zijn. Hoe kan de cliëntenraad dan akkoord gaan met zijn aanstelling?”, zo vraagt Mensink zich af.
'Hoeveel vertrouwen hebben artsen?'
Een andere hamvraag is: wat voor munitie heeft de stichting Behoud SKB zelf nog? Mensink: “Ik vraag vanavond hoeveel vertrouwen de artsen nog hebben in de raad van toezicht. Mocht dat vertrouwen heel weinig zijn of nog langer ontbreken, dan heeft de raad van toezicht in navolging van de raad van bestuur een probleem.”
Foto: REGIO8