Ulft, Netherlands

Iedereen die er recht op heeft, heeft nu een struikelsteen in Montferland

Foto: REGIO8
Alle voormalig inwoners van de gemeente Montferland die recht hebben op een struikelsteen hebben er nu een gekregen. In totaal zijn er 28 nieuwe stenen geplaatst, waarvan 19 in ’s-Heerenberg. Deze stenen markeren de voormalige woonadressen van Joden en verzetsstrijders die tijdens de oorlog werden opgepakt en vermoord.
Bart Sollman | 28 januari 2025 13:41 | Aangepast op 28 januari 2025 13:41
Initiatiefnemer en veteraan Henk Groote benadrukt het belang van het project: “We zien dat mensen gewend zijn in vrijheid te leven, maar velen weten niet wat eraan voorafging. Het is belangrijk dat we blijven herinneren waarom we 80 jaar vrijheid mogen vieren.” Groote legt uit dat de struikelstenen bedoeld zijn om mensen te laten stilstaan bij wat er op deze plekken is gebeurd. “Niet letterlijk struikelen, maar met je hart en je hoofd, en beseffen dat veel slachtoffers nooit een graf hebben gekregen.”

De struikelstenen werden maandag onthuld door burgemeester Harry de Vries in Zeddam, ’s-Heerenberg en Didam. De Vries noemt het een indrukwekkende dag. “De impact van deze herdenkingen is groot, net zoals de hele Holocaustherdenking dat is. Het is ook een passend begin van het vieren van 80 jaar vrijheid. Wat er in de wereld gebeurt, maakt het des te belangrijker dat we dit soort initiatieven blijven ondernemen.”

Internationale Holocaustdag
De keuze voor deze dag was bewust: 27 januari is de Internationale Holocaustdag. Het is de dag waarop 80 jaar geleden Auschwitz werd bevrijd, het grootste concentratiekamp van de nazi’s. Groote: “Dat is een moment om bij stil te staan. Het herdenken van die verschrikkingen is onlosmakelijk verbonden met het vieren van vrijheid. Ik krijg echt kippenvel als ik het erover heb.”

Toekomstplannen
Hoewel het project struikelstenen in Montferland is afgerond, zijn er al nieuwe ideeën om de verhalen levend te houden. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheid om QR-codes te koppelen aan de stenen. “Met een app op je telefoon kun je dan verhalen en foto’s zien van de mensen die hier hebben gewoond”, vertelt Groote. “Op die manier maken we de geschiedenis tastbaar, ook voor de jongere generatie.”

Burgemeester De Vries sluit zich daarbij aan: “Het is essentieel dat we onze jeugd bewust maken van de betekenis van deze stenen. Zij moeten begrijpen hoe belangrijk het is om te blijven herdenken.”

Lees ook

Powerful Ageing moet Bronckhorster zorgkosten drukken en ouderen versterken

De begroting van Bronckhorst is sluitend voor 2026, maar voor de jaren hierna dreigen flinke tekorte...

’s-Heerenbergse loopt estafetteloop naar Amsterdam voor kankeronderzoek

Charity uit ’s-Heerenberg loopt zaterdag 28 juni een estafetteloop naar het Antonie van Leeuwenhoekz...

Winterswijker Brittijn kiest voor Fortuna Sittard na vertrek bij De Graafschap

Phillip Brittijn uit Winterswijk tekent een contract voor drie jaar bij eredivisionist Fortuna Sitta...

Achterhoek verwelkomt nieuwe TOP bij Villa Ruimzicht in Doetinchem

Villa Ruimzicht in Doetinchem is officieel benoemd tot Toeristisch Overstap Punt (TOP). Daarmee krij...

Cultureel cadeau voor iedereen: Midzomer Mondriaan laat Winterswijk stralen

Terwijl de slagwerkers de avondlucht boven de Markt in beweging zetten, klinkt op deze vrijdagavond ...

Auto belandt op zijn kant na eenzijdig ongeval in De Heurne

Bij een eenzijdig ongeval op de Varsseveldseweg in De Heurne is een auto met daarin twee inzittenden...