“Het drieluik bestaat uit het maken van houtskool, het verwerken met houtskool en ijzer met het oer dat we hier ter plekke gevonden hebben”, vertelt Paul Klaasen, smid van de Ring van Europese IJzersteden. “Die houtskool gaan we dan weer verwerken naar een kunstwerk, waarbij we de oude technieken laten zien.” De Nederlandse en Franse teams startten vorige week met het bouwen van zogenaamde meilers. “De basisstructuur voor een meiler is een stapel hout”, vertelt de Franse houtskoolmaker Adrien Morat. “Die stapel wordt heel strak samengebonden, we zorgen er daarbij voor dat er geen gaten tussen zitten. Daarna leggen we er een laag stro op om de aarde te ondersteunen. Daar komt ongeveer tien tot vijftien centimeter aarde overheen, om het luchtdicht te maken. We boren geleidelijk wat gaten om de hitte naar een plek te brengen om het hout te verbranden en het te transformeren in houtskool.”
Oude IJsselstreek houdt met het lidmaatschap van de Ring van Europese IJzersteden de geschiedenis levend. Dit jaar was het zelfs gastheer van de digitale jaarvergadering. Het ambachtelijk maken van houtskool is een volgende manier om verbonden te blijven met historie. Houtskool heeft vroeger een belangrijke rol gespeeld in de Achterhoek, schetst smid Klaassen: “Door de houtskool konden ze de hoogovens in stand houden. Bij de DRU in Ulft, maar ook de ETNA en de ATAG in de omgeving. Eigenlijk alle ijzergieterijen van Doesburg tot het Duitse Anholt draaiden op houtskool."
Kamperen bij de DRU
In de week dat de Achterhoek geteisterd werd door windhozen, sliepen de houtskoolmakers in tentjes naast hun meilers. “Het weer is niet beter in Frankrijk”, zegt Morat lachend. “Ik kom uit het noordoosten, daar hebben we hetzelfde weer. We kunnen ons wel voorstellen dat wanneer je dit werk het hele jaar buiten moet doen, het heel erg zwaar is.”
Foto: REGIO8