"Dat deed echt pijn bij heel veel vrijwilligers", zegt Wim Slotboom van de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR) tegenover
Omroep Gelderland. Omdat de coronamaatregelen nog altijd van kracht zijn en de stichting dit jaar niet opnieuw inkomsten wil mislopen, werden plannen bedacht: het doolhof moet coronaproof worden gemaakt. Er werd contact gelegd met de eigenaar van het doolhof Staatsbosbeheer. "Wij dachten: dat is zo gebeurd. Hier wat snoeien en daar wat graven om paden breder te maken", zegt Slotboom lachend. "Maar zo simpel is het dus niet."
Het doolhof is een monument en dus moet er aan allerlei regels voldaan worden. "Een Rembrandt is ook een monument en die doe je niet zomaar in een ander lijstje", zegt Doreen Rugers van Staatsbosbeheer. "Je moet heel goed kijken wat wel kan en wat niet." Dus is een landschapsarchitect betrokken bij de plannen en is ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed benaderd. Het doolhof, dat einde 18e eeuw werd aangelegd, hoort bij het landgoed en in 1975 is het in handen van Staatsbosbeheer gekomen. Tot vorig jaar april was het open voor publiek
Bredere paden Nu ligt er een plan om het doolhof aan te passen. "Als je kijkt naar de geschiedenis van het doolhof, dan is symmetrie heel erg belangrijk", legt Rugers uit. "Dus als je dat ook nu weer terugbrengt en het op die manier restaureert, dan laat je dit monument in zijn waarde." Het doolhof is straks coronaproof en tegelijkertijd krijgt de dwaaltuin een fikse opknapbeurt. "De paden waren nog geen meter breed en zijn straks ongeveer twee meter breed", vertelt Slotboom.
Ook na restauratie blijf je verdwalenHet werk kost ongeveer 40.000 euro, waarvan een deel wordt betaald door Staatsbosbeheer. Daarnaast is er subsidie beschikbaar gesteld, maar ook STAR moet de spaarpot legen. "We hadden het doolhof ook kunnen sluiten, maar dan heb je niets", zegt Slotboom. Wat de bezoeker er van gaat merken? "Niet zo heel erg veel", zegt Rugers. "Je kunst straks in dit doolhof nog net zo goed verdwalen als voor de restauratie."
‘Klaar voor toekomst’Naast het breder maken van de paden komen er ook spatschermen in het gebouwtje bij de ingang. "Ik ben heel erg blij dat we dit kunnen doen", zegt Slotboom. "Gelukkig is nu de schop de grond in en voldoet het doolhof straks aan de coronaregels en kunnen we weer open. Tegelijkertijd is het door het grote onderhoud klaar voor de toekomst."
Foto: Omroep Gelderland