Ulft, Netherlands

Henk moet kilometers fietsen om te pinnen

Even pinnen en binnen een paar minuten ben je weer thuis. Voor steeds meer Achterhoekers is dat niet mogelijk, want in meer dan de helft van de dorpen is zelfs helemaal geen geldautomaat meer, waardoor mensen soms meer dan zeven kilometer moeten reizen om contant geld op te nemen.
Jasper Hazelaar | 20 mei 2022 10:31 | Aangepast op 20 mei 2022 10:31
Eén van de plaatsen waar inwoners lang moeten reizen voor een geldautomaat is Halle. De 74-jarige Henk Radstake woont in het buitengebied van Halle en hij pint gemiddeld één keer per week. "De dichtstbijzijnde mogelijkheid om te pinnen is bij de plaatselijke supermarkt op vier kilometer, maar die stopt er in mei dit jaar mee." Om te pinnen reist Radstake ook naar andere plaatsen. "Zieuwent is zeven kilometer en Zelhem en Ruurlo zijn nog meer kilometers. Ik red me nog wel. Ik ben redelijk mobiel, dus soms ga ik op de fiets. Maar er komt een tijd dat dat niet meer gaat. Ik ga ook weleens met de auto. Ik heb een goed pensioen, maar voor mensen die dat niet hebben en willen pinnen is lang reizen met de auto moeilijk vanwege de huidige benzineprijzen. Het zou fijn zijn als banken meewerken aan een geldautomaat dichter in de buurt."

Geldmaat-directeur Erik Kwakkel belooft bij Omroep Gelderland naar de situatie te gaan kijken, omdat volgens hem iedereen binnen een straal van vijf kilometer van een geldautomaat moet wonen. Maar er zijn volgens hem meer voorwaarden. Een pinautomaat moet bijvoorbeeld niet makkelijk te kraken zijn. "Ik begrijp dat in het dorp een automaat van Rabobank om veiligheidsredenen is weggehaald."

'Is het rendabel?'
Daarnaast is het uitgangspunt dat er alleen automaten komen in buurten waar ook geld wordt uitgegeven, zoals winkelcentra en uitgaansgelegenheden. "En tot slot kijken we ook of een automaat veel gebruik wordt. Zijn er voldoende opnames om een automaat rendabel neer te zetten?" Daarvoor zijn volgens Kwakkel al gauw twintigduizend tot dertigduizend transacties per jaar nodig, al verschilt dat per omgeving.

417 pinautomaten
In heel Gelderland zijn er op dit moment nog 417 pinautomaten van Geldmaat. Volgens de landelijke norm mag maximaal 0,24 procent van de bevolking hemelsbreed meer dan vijf kilometer van een automaat af wonen. Als je deze landelijke norm lokaal toepast, blijkt dat deze in acht Gelderse gemeenten niet gehaald wordt. In sommige gemeenten zelfs bij lange na niet.

Probleem in de Achterhoek
In Winterswijk woont bijna vijf procent van de inwoners verder dan vijf kilometer van een Geldmaat. Maar ook in Bronckhorst (vier procent) en Berkelland (twee procent) speelt dit probleem. Om de toegankelijkheid van contant geld in de regio te garanderen zou met een norm per regio of gemeente gewerkt kunnen worden. Maar De Nederlandsche Bank zegt tevreden te zijn over hoe het nu gaat en dat er geen draagvlak is voor een regionale norm, omdat er dan veel automaten bijgeplaatst moeten worden.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

pinautomaat|

Lees ook

's-Heerenberg heeft over vier weken weer een pinautomaat

Het heeft even geduurd, maar inwoners van ’s-Heerenberg kunnen vanaf volgende maand weer pinnen in d...

's-Heerenberg krijgt langverwachte geldautomaat

De inwoners van ’s-Heerenberg krijgen een nieuwe pinautomaat. In december vorig jaar verdwenen er tw...