Ulft, Netherlands

'Hengelose' historie te zien in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Foto: Annemieke Lugtigheid
Geschiedenisliefhebbers kunnen tot en met 7 september een stukje historie van het dorp Hengelo zien in Leiden. Een meer dan vierduizend jaar oude gereedschapsset van een goudsmid is opgenomen in een tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden. De gereedschapsset werd gevonden bij een archeologische opgraving uit 2007, rondom het Bronckhorster gemeentehuis in Hengelo.
Viggo Zweverink | 24 juli 2025 12:10 | Aangepast op 24 juli 2025 12:10
“Er werden onder meer een Fels-Rechteckbijl (letterlijk vertaald vanuit het Duits: stenen rechthoekbijl VZ.), een hamersteen, drie klopstenen, twee kussenstenen, twee pijlschachtpolijsters, zes tot zeven slijpstenen en één of twee wrijfstenen gevonden”, laat de afdeling Archeologie van de Omgevingsdienst Achterhoek weten. Van alle gevonden voorwerpen, is de Fels-Rechteckbijl de absolute kers op de taart, op basis van online gegevens zijn er enkele tientallen in Nederland.

De voornaamste reden dat er relatief weinig in ons land zijn, is dat de bijlen gemaakt worden van steen dat hier niet voorkomt, zoals Dioriet, Amfiboliet of Gneis. Dat er zo’n bijl in Hengelo is gevonden, wijst erop dat de toenmalige bewoners van dat gebied handel dreven met regio’s zoals Midden-Duitsland, Zuid-Scandinavië en het Alpengebied. Hier komt deze steensoort namelijk veel voor.

Onderzoek naar de bijl wijst uit dat de toenmalige eigenaar van het gereedschapsset met bijl een goudsmid was. Dit beroep was extreem uitzonderlijk in prehistorisch Nederland, mede doordat in die tijd goud hier niet in zodanige hoeveelheden voorkwam. “Verder was met microscopisch onderzoek te zien dat de uiteinden van de hamersteen en het vlak van de kussenstenen intensief gebruikt waren. Ze bleken gepolijst te zijn, zodat er geen oneffenheden waren, om zo geen deukjes of krassen in het goud of koper te veroorzaken”, laat de Omgevingsdienst Achterhoek weten.

Klokbekerperiode
De vondsten stammen uit de klokbekerperiode die rond 2200 v. Chr. plaatsvond. In deze periode was de klokbekercultuur dominant in gebieden in Spanje, Engeland, Frankrijk en delen van Italië, Duitsland en Nederland. De naam van deze cultuur stamt af van hun typerende aardewerk, die lijkt op een omgekeerde kerkklok.

‘Boven het maaiveld’
In de tentoonstelling ‘Boven het maaiveld’ staan de meest spraakmakende Nederlandse archeologische vondsten centraal. Zo wordt er een Romeinse infanterie helm, meerdere bijlen, beelden en andere bijzondere vondsten tentoongesteld.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

De Graafschap sluit trainingskamp winnend af van competitiegenoot FC Den Bosch

De Graafschap heeft vrijdagmiddag het trainingskamp goed afgesloten met een overwinning op competiti...

Gemeente Winterswijk dringt aan: meld stormschades en gevaarlijke loshangende takken

Winterswijk doet aan inwoners opnieuw een oproep opgelopen stormschade van 2 juli te melden. Volgens...

Strand ’t Hilgelo Winterswijk weer volledig schoon en veilig verklaard

Het strand van recreatieplas ’t Hilgelo in Winterswijk is weer volledig schoon en veilig voor bezoek...

Vios Beltrum tijdelijk gastheer van leerlingen Zone.college uit Borculo

Voetbalvereniging Vios uit Beltrum is na de zomervakantie gastheer van het Zone.college. De leerling...

Vrouw gewond na val met elektrische fiets op gladde weg in De Heurne

Een vrouw is vrijdagochtend op de Lage Heurnseweg in De Heurne, met een elektrische fiets hard ten v...

Woningbouw Lochem-Oost opmaat naar 40.000 inwoners in 2040

De gemeente Lochem wil in 2040 met zo’n 10.000 nieuwkomers doorgroeien naar 40.000 inwoners. Een amb...