“Lokale politieke partijen doen het goed bij de kiezer”, vertelt Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente. “Eén derde van de kiezers is van plan om op een lokale partij te stemmen en heeft dat de afgelopen verkiezingen ook gedaan. De kans is groot dat ze nog populairder gaan worden.” Huidig Montferlands raadslid Mos, die in 2018 werd verkozen voor Lokaal Belang, doet aankomende verkiezingen met zijn eigen partij Helder een gooi naar een zetel. “Je moet je positioneren tussen bestaande partijen die al jaren lang meedoen”, geeft Mos aan. “Maar juist daarin schuilt denk ik de kracht. De inwoner heeft het vertrouwen volledig verloren in de politiek, soms hoor je dat ook wel over de Montferlandse politiek. Daar gaan we graag over in gesprek.”
Met Helder doen er drie lokale partijen mee in Montferland, dit waren er in 2010 nog twee. Destijds was er in Doetinchem nog geen enkele lokale partij, dat zijn er nu drie. In Oude IJsselstreek steeg het aantal in die periode van één naar vier en is Lokaal Belang veruit de grootste. De populariteit heeft volgens Boogers ook te maken met stemmentrekkers die op de kieslijsten staan. “Mensen die goed geworteld zijn in de gemeenschap, bijvoorbeeld mensen uit het plaatselijke verenigingsleven. Als je die op je lijst hebt staan, trek je daarmee al heel veel stemmen naar je toe”, vertelt de hoogleraar. “Dat zijn mensen die de gemiddelde kiezer kent en daarom op deze politici stemmen. Om die reden verwacht ik ook in een gemeente als Montferland dat lokale partijen het goed zullen doen.”
Mos put uit Hoevert en wasservice
De kieslijst van Helder bestaat uit 25 mensen die allemaal uit Montferland komen. “De 25 man is met zorg gekozen”, vertelt Mos. “Het geeft aan dat veel mensen bereid zijn om met dit project mee te doen." Veel mensen op de kieslijst hebben zich in het publieke debat gemengd rondom onderwerpen in de gemeente, zoals de invoering van de wasservice en de discussie over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. 'Van mensen in de zorg, (oud) medewerkers van de Hoevert en verkeersdeskundigen tot ervaren gemeenteraadsleden en mensen die zelf zijn aangewezen op hulp', laat Helder weten in een bericht op Facebook.
Versplintering van partijen
Boogers ziet ook gevaren: "Heel veel partijen in de gemeenteraad betekent dat al die partijen enorm hun best moeten doen om zich te laten horen en zich tegen elkaar gaan afzetten. En dan kan het zijn dat zo’n gemeenteraad vooral met zichzelf bezig is en minder met de samenleving. Dat kan een nadeel zijn van versplintering.” Met name Doetinchem heeft veel politieke partijen die volgende maand een gooi doen naar zetels, in totaal elf met nieuwkomer Forum voor Democratie. Montferland heeft zeven partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing, Oude IJsselstreek acht.
'Van één naar twee zetels'
Naast Helder, doen ook de lokale partijen Lokaal Belang Montferland en Lijst Groot Montferland mee in de gemeente Montferland. Mos is ambitieus met zijn partij. “Je moet natuurlijk nooit een grote broek aantrekken”, vertelt de fractievoorzitter. “Ik durf wel de stelling aan dat ik in ieder geval de partij ben die winst haalt, ik zal zeker van één naar twee zetels gaan. Ik hoop echt dat het verhaal de mensen goed bereikt en dat mensen zeggen daar ga ik vertrouwen aan geven.”
Foto: REGIO8