De secretaris van de midwinterhoorngroep in Eibergen is tevreden met het resultaat en trots op de samenwerking binnen en met de gemeente Berkelland. De midwinterhoorngroepen uit Eibergen, Neede, Geesteren, Beltrum en Ruurlo hebben de handen ineen geslagen voor de realisatie van de metalen megamidwinterhoorn. "Het verband tussen de vijf groepen wordt weergegeven door de vijf sloten en de vijf knotwilgen", zegt Gerrit Keuper van de midwinterhoorngroep uit Eibergen.De geplante boompjes krijgen tussen de zeven en tien jaar de tijd om krom te groeien, zodat ze geschikt zijn om er midwinterhoorns van te maken. Keuper: "Dan zagen we zó af dat elk stammetje aan de zijkanten uitloopt, want dan krijg je voor elk stammetje er twee voor terug."
Er wordt nog een watermolen geplaatst om de sloten van water te voorzien, zodat de bomen niet verdrogen. Onder de hoge bult, waar het uiteinde van de megamidwinterhoorn op rust, en daardoor boven de N18 uittorent, komt een educatiecentrum voor scholieren en toeristen. Die toeristen kunnen met de Berkelboot aanmeren bij het kunstwerk. Dat betekent mogelijk veel aanloop en dus wordt er een beroep gedaan op vrijwilligers om het educatiecentrum te gaan bemannen. "In de Wema (werelds eerste midwinterhoorn atelier in het centrum van Eibergen, red.) krijgen we al veel aanloop", zegt Keuper. "Bijvoorbeeld van Zwitsers die op een Alpenhoorn blazen. Die aanloop verwachten we hier ook, dus we halen ons van alles op de hals."
Maakt hij ook geluid?Met de midwinterhoornplantage langs de N18 kunnen de historie en de filosofie van het midwinterhoornblazen beeldend worden verteld, aan de hand van onder meer de bomen, het educatiecentrum en op termijn de met klimop begroeide joekel van een midwinterhoorn. Keuper: "Zowel het bouwen als blazen is erfgoed", zegt een trotse Keuper. Maar maakt de midwinterhoorn ook geluid? "Als de wind goed staat wel", zegt hij, en wijst lachend naar de grote happe (mondstuk). "We zoeken om te blazen nog iemand met een grote bek."
Foto: REGIO8