Ulft, Netherlands

Groen licht voor warmtenet Bloemenbuurt

De langverwachte aanleg van het warmtenet in de Didamse Bloemenbuurt gaat in mei van start, nadat de betrokken partijen deze week handtekeningen onder de plannen hebben gezet. In eerste instantie worden 222 woningen van woningcorporatie Plavei aangesloten op het warmtenet, waarna particuliere woningen een aanbod voor aansluiting ontvangen.
Pim Gerritzen | 5 maart 2021 10:10 | Aangepast op 5 maart 2021 10:10
"In de Bloemenbuurt worden woningen gerenoveerd en staat een vernieuwing van de openbare ruimte op stapel”, zegt wethouder Walter Gerritsen over de keuze om een warmtenet aan te leggen in deze Didamse buurt. “Samen met de woningcorporatie maken we gebruik van het momentum om de wijk ook aardgasvrij en duurzaam te maken." Om het warmtenet te realiseren zijn de gemeente en Plavei de samenwerking aangegaan met infra-specialist Firan en Energieleverancier de Graeflander, een dochteronderneming van het Gaanderense bedrijf De Graaflander. Doel van de partijen is om een net te creëren waar in de toekomst meerdere warmtebronnen en afnemers op aangesloten kunnen worden.

De eerste stappen voor een aardgasvrij Didam worden gezet met de realisatie van het warmtenet in de Bloemenbuurt. Montferland en Firan hebben samen in februari Warmtenetwerk Didam B.V. opgericht om te zorgen dat de aanleg goed verloopt. De partijen hebben gekozen voor een zogenaamd modulair warmtesysteem, welke volgens hen de meest betrouwbare en betaalbare optie zou zijn. Op dit systeem kunnen in een later stadium andere huizen en wijken worden aangesloten. Zo verwacht Montferland Didam stapsgewijs aardgasvrij te maken. Bij de werkzaamheden, die in mei starten, worden eerst 222 huurwoningen van Plavei aangesloten op het warmtenet.

Tussenoplossing
Montferland wilde oorspronkelijk direct de hele Bloemenbuurt aansluiten op het warmtenet, maar kreeg in oktober niet de benodigde rijkssubsidie van 4,5 miljoen euro. Om toch een warmtenet te realiseren in de Didamse wijk bedachten de partijen een tussenoplossing, welke 650.000 euro kost. De huurwoningen hier worden momenteel gerenoveerd en de openbare ruimte wordt vernieuwd. Door nu door te pakken met het warmtenet hoeft volgens de gemeente later de schop niet nogmaals de grond in te gaan.

Particuliere woningen
Met de tussenoplossing realiseren de partijen een warmtenet waar later andere huizen en zelfs wijken in Didam op aangesloten kunnen worden. In het geval van de Bloemenbuurt ontvangen de particuliere woningen later een aanbod voor aansluiting op het warmtesysteem. Montferland verkent de mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor de uitbreiding van het warmtenet.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

De Boetners brengt ode aan De Graafschap met nieuw clublied: ‘Gewoon recht voor de raap’

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | Mack Delleman | 10 jun 2025 14:16

Provincie voert maand lang onderhoud uit aan N317

Viggo Zweverink | 10 jun 2025 16:56

Lees ook

Suzan & Freek gaan deze zomer toch optreden: ‘Genieten is voor ons muziek maken’

Het Achterhoekse duo Suzan & Freek gaat deze zomer optreden, ondanks de ongeneeslijke ziekte van Fre...

Een keer rustige politieke week in Winterswijk: over aanpak lichthinder en vergroening winkelstraat kun je niet tegen zijn

Na roerige politieke weken, lijkt de rust in bestuurlijk Winterswijk weer teruggekeerd te zijn. Van ...

Supporters in de rij voor clubhistorie van De Graafschap: ‘Het is een aardige unit’

Tientallen Superboeren stonden donderdagavond in de rij bij stadion De Vijverberg om een stukje club...

Zwoele zomernachten in aantocht voor de Achterhoek volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Tieners bezaaien schoolplein met glasscherven in Lochem

Een groep minderjarige jongeren heeft vorige week een hoop glasscherven achtergelaten op het schoolp...

Mountainbiker gewond na aanrijding tussen Beek en Zeddam

Bij een aanrijding nabij Zeddam is vrijdagochtend een mountainbiker gewond geraakt. De weg tussen Be...