“Elke nacht zitten ze hierachter aan de Duitse kant van de grens. Daar hebben ze een Natura2000-gebied. Daar hebben ze weilanden onder laten lopen met het hoge water om de biodiversiteit te vergroten", aldus Wenting. De ganzen komen aan de Nederlandse kant van de grens eten, van zijn land. Naar eigen zeggen omdat zijn gras veel kruiden bevat: “Die beesten zijn nog kieskeurig ook, je kunt precies een lijn in het veld zien tussen normaal gras en kruidenrijk gras. Dat vreten ze helemaal weg.”
De ganzen zorgen dan ook voor een hoop schade aan het grasland. Dit zorgt vervolgens voor minder voedzaam gras voor de koeien. “De eerste twee snedes (keren dat het gras gemaaid worden, Bs.) gaan sowieso al verloren. Terwijl dat juist het gras met de meeste voedingsstoffen is”, zegt de melkveehouder. Het gras wordt met wortel en al opgegeten, als er dan veel regen komt, wordt het een grote modderboel. Dat komt neer op een schade van ongeveer 500 euro per hectare. “In het ergste geval moet ik er dan maisland van maken”, iets dat de Achterhoekse boer niet ziet zitten.
Regels waren strenger
Een andere oorzaak voor de groeiende ganzenpopulatie is volgens Gerard Evers van de Wildbeheereenheid Gendringen-Bergh de strenge regels die golden voor het afschot: "Eerder mocht je ganzen maar een korte periode op de dag afschieten. Ook waren er grote gebieden waar helemaal niet ingezet werd op de ganzenpopulatie beperken." Hierdoor is het op dit moment niet meer in de hand te houden volgens de jager: "Het is dweilen met de kraan open, hier kun je niet tegenop schieten."
Klappend door de wei
De Megchelenaar doet alles om maar van de ganzen af te komen, maar niets lijkt echt te werken: “Elke ochtend ga ik klappend door de wei om ze weg te jagen. In de loop van de dag komt alles echter weer terug.” Ook de tientallen vlaggen die hij in het weiland heeft gezet hebben nog geen effect. “En een knalapparaat vind ik te ver gaan, dat veroorzaakt ook weer overlast voor de buren. Voorlopig zit er dan ook niets anders op dan elke ochtend klappen, hoe vervelend ook”, zegt Wenting.
Foto: REGIO8