“Er is al veel bekend over biodiversiteit in openbare gebieden, zoals bossen en stadsparken, maar er is veel minder bekend over biodiversiteit in tuinen”, vertelt Roy Mol, als ecoloog betrokken bij het project. Juist omdat het privé gebied is wordt er volgens hem weinig onderzoek naar gedaan. “Met dit project proberen we meer inzicht te krijgen in biodiversiteit in tuinen", zegt Mol. "Maar ook bewustzijn te creëren bij inwoners hoe je een tuin het beste diervriendelijk kan inrichten."
Pim van Bussel en zijn gezin krijgen de wildcamera vier weken te leen. Zij zijn geselecteerd uit meer dan honderdvijftig mensen die zich hebben opgegeven. De camera wordt op een beschutte plek in de tuin geplaatst, in de hoop dat de verschillende dieren de camera zullen passeren. “We vinden drolletjes in het gras waar we ons van afvragen wat het nou precies is”, vertelt Van Bussel. “Dit is een mooie manier om te weten te komen wat er allemaal in je tuin zit.”
Wageningen Universiteit
De foto’s van de camera worden verwerkt in een registratieprogramma van de Wageningen Universiteit. “De foto’s worden per gemeente opgeslagen en daar worden analyses op los gelaten over de stand van de biodiversiteit”, vertelt Mol. Het project in Doetinchem is afgelopen zomer gestart en duurt een jaar. In de afgelopen weken hebben dassen, reeën, muizen, egels en steenmarters de diverse camera’s al gepasseerd.
Rommelige tuin is goed
Volgens Mol draagt een ‘rommelige tuin’ bij aan de biodiversiteit en het leven van zoogdieren. “Ze houden van kleine hoekjes waar wat takkenhoopjes liggen of een composthoop”, zegt Mol. “Een vijver in de tuin is ook een aantrekkelijke plek voor dieren. De gemaaide gazonnetjes dragen daar bijvoorbeeld niet aan bij.”
Foto: REGIO8