“Wij hebben een stukje grond gekocht waar we een nieuw huis gaan bouwen”, vertelt Smeenk die geboren en getogen is in Wehl. Zij en haar man wonen momenteel in Rijswijk, bij Den Haag maar na dertig jaar willen ze graag in de Achterhoek gaan wonen. “We zijn al een tijdje op zoek en we hadden eigenlijk internet als voorwaarde gesteld om in het buitengebied iets te kunnen vinden. Maar dat lukte niet, dat moesten we gewoon opgeven.”
Toch besloten ze de gok te wagen en een stukje grond te kopen. Inmiddels hadden ze naar alternatieven gezocht voor goed internet. “Toen kwam de campagne langs van Glasvezel Buitenaf en zeiden we ‘dit is voor ons zó belangrijk, om ook thuis te kunnen werken hebben we gewoon snel en goed internet nodig, dus dan worden we ook meteen ambassadeurs.” De alternatieven die gezocht waren zijn nu een plan b, mocht de aanleg niet lukken. “Maar er is niets mooiers dan glasvezel.”
DeadlineOm de aanleg daadwerkelijk te laten gebeuren, moet op 19 februari
vijftig procent van de inwoners aangegeven hebben open te staan voor glasvezel. Om hen zo goed mogelijk voor te lichten, worden er
informatie- en aanmeldavonden georganiseerd, die
heel populair zijn. “We hopen dat ze allemaal snel internet willen. Er zijn heel veel mensen op de informatieavond gekomen, deels ook omdat ze vragen hebben natuurlijk en we weten niet of ze ook allemaal gaan kiezen voor glasvezel. Mochten ze nog twijfelen, dan hebben we heel veel aanmeldavonden georganiseerd.” Acht procent van de inwoners in het buitengebied van Oude IJsselstreek, Doesburg, Doetinchem en Montferland heeft zich tot nog toe aangemeld. “Ik schat in, en dat is ook wel de ervaring van eerdere campagnes, dat dat percentage tegen het einde aan toe gaat stijgen en de laatste paar dagen wordt soms het verschil gemaakt. Maar die proberen we wel naar voren te halen door de aanmeldavonden die nu georganiseerd worden, dat dat wel verschil gaat maken.”
Foto: REGIO8