"We besteden uitgebreid aandacht aan wat er van ons gevraagd wordt tijdens het vaccineren", vertelt Henriette Hoogerheiden, projectleider vaccinatie bij de GGD NOG. "Met medewerkers met verschillende medische achtergronden gaan we trainen en laten we zien hoe alles in deze hal is ingericht." Dat trainen wordt gedaan samen met ervaren verpleegkundigen. Marinka de Vleijter, verpleegkundige infectieziektebestrijding, is woensdag bezig geweest met het klaarstomen van medewerkers die vanaf vrijdag gaan vaccineren. "Ik heb de scholing van de prikkers en de voorbereiders op me genomen, dus hebben we geoefend met het prikken en het voorbereiden van het vaccineren", vertelt de Vleijter. "Wat voor ons nieuw is, is het oplossen en het klaarmaken van het vaccin. Daar hebben we daarom ook verschillende instructiefilmpjes voor de medewerkers van gemaakt."
De medewerkers, die minimaal een zorgopleiding van mbo-3 moeten hebben, starten vrijdagmorgen op de locatie in Apeldoorn om 10.40 uur met het vaccineren van zestig mensen per uur in vijf priklijnen. In de eerste fase krijgt de GGD NOG ongeveer 455 vaccins per dag. Volgens De Vleijter is de GGD gewend aan het vaccineren van grote groepen mensen. In haar ogen verschilt het inenten van mensen met het coronavaccin slechts op één manier met bijvoorbeeld het inenten tegen de Mexicaanse griep: "Nu moeten we de coronamaatregelen in acht nemen, bij de Mexicaanse griep was dat niet zo. Toen kon alles dichter bij elkaar en konden er meer mensen tegelijk komen, maar voor ons is dat niet heel ingewikkeld om te doen."
Op korte termijn meer locatiesDe GGD NOG opent, net als alle andere regio's, voorlopig één priklocatie, maar is al druk bezig om te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. "Het is de bedoeling dat er, het liefst zo snel mogelijk, meer locaties per regio geopend worden", vertelt Hoogerheiden. "Dat gaat gebeuren, maar we weten alleen nog niet precies wanneer."
Foto: REGIO8