Ulft, Netherlands

Geschil tussen Oude IJsselstreek en Laborijn

Oude IJsselstreek en Laborijn zijn het oneens over de uittreedsom die betaald moet worden om uit de sociale dienst te stappen. Waar een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro wordt gevraagd, wil de gemeente iets meer dan 1,6 miljoen euro overmaken.
Jasper Hazelaar | 26 februari 2021 18:27 | Aangepast op 26 februari 2021 18:27
"Bij het akkoord van juni 2020 is gesproken over de geschatte kosten", aldus een woordvoerder van Oude IJsselstreek. "Nu hebben we een definitieve afrekening gehad en daarin ziet het college een aantal dingen waarvan we van Laborijn extra inzicht in willen hebben." Oude IJsselstreek besloot in 2019 uit Laborijn te stappen en moet daarvoor een uittreedsom betalen. Over de hoogte hiervan liggen beide partijen nu bijna twee miljoen euro uit elkaar. Het verschil in berekening komt onder meer terug in de frictiekosten voor personeel. Laborijn begroot dit op ruim 1,6 miljoen euro, terwijl de gemeente ongeveer één miljoen euro wil betalen. Ook betaalt de gemeente geen btw, waar de sociale dienst 600.000 euro rekent. Bovendien vindt Oude IJsselstreek dat het positieve resultaat over het afgelopen jaar moet worden meegerekend in het verrekenen van het vermogen.

Donderdag heeft de gemeente een brief gestuurd naar Laborijn waarin onder meer gevraagd wordt om nadere onderbouwing en onderzoek. Oude IJsselstreek benadrukt dat de schade voor het uittreden door beide partijen wordt geminimaliseerd. De gemeente wijst daarbij onder meer naar de samenwerking die is aangegaan voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening. De komende vijf jaar blijft Laborijn dit uitvoeren voor Oude IJsselstreek. "Mocht uit de specificering van de kosten komen dat Oude IJsselstreek deze moet betalen, dan zullen die ook betaald worden", aldus de woordvoerder. "Maar we hebben het over publieke gelden. Dat willen en moeten we goed kunnen verantwoorden. Daarom hebben we ook meer informatie gevraagd aan Laborijn."

Van Laborijn naar STOER
Oude IJsselstreek besloot in 2019 uit Laborijn te stappen. Sinds begin dit jaar is het werkbedrijf STOER, gesitueerd op het DRU Industriepark, verantwoordelijk voor een deel van de uitvoering van de patricipatiewet. Het bedrijf is gestart met loopbaanbegeleiding en ondersteuning, later komen daar taken als inburgering en schuldhulpverlening bij. “De ambitie is dat we zoveel mogelijk mensen laten meedoen, het liefst via een betaalde baan”, liet wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek eerder weten.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Overleden persoon gevonden langs Baakseweg in Vorden

Redactie REGIO8 | 13 jul 2025 13:42

Lees ook

Typhoon maakt met rode lijn statement op Zwarte Cross

Typhoon vraagt tijdens zijn optreden op het hoofdpodium op de Zwarte Cross aandacht voor wereldvrede...

Zo opent De Heinoos het hoofdpodium op de Zwarte Cross

De Heinoos heeft het maar druk op de donderdag van de Zwarte Cross. 's Ochtends trapten ze het festi...

Stikstof en stroken: Winterswijk klem tussen goede wil en harde regels

De stikstofproblematiek hangt als een dikke mist over Winterswijk. Terwijl de gemeente al jarenlang ...

Poorten camping Zwarte Cross geopend

De poorten van de Zwarte Cross-camping zijn donderdagochtend om 08.00 uur geopend. Duizenden crossga...

Veertig meter hoog uitkijkplatform moet Aa-meer Bocholt aanlokkelijker maken

Bocholt wil graag een uitkijkplatform van veertig meter hoog bij het Aa-meer. Hiervoor pleitte het C...

Franse aanvaller Kaninda tekent contract bij De Graafschap

Nathan Kaninda heeft zijn eerste contract bij De Graafschap getekend. De 21-jarige Franse aanvaller ...