Ulft, Netherlands

Geen diensten, maar café en verenigingen in de St. Martinuskerk in Etten

Geen kerkdiensten meer, maar een café én een thuisbasis voor verschillende verenigingen. De St. Martinuskerk in Etten staat volgend jaar een flinke metamorfose te wachten naar een multifunctioneel en cultureel centrum voor het dorp.
Jasper Hazelaar | 15 september 2023 13:09 | Aangepast op 15 september 2023 13:09
“We moesten wel, want anders wordt Etten een dood dorp”, zegt Peter Ketelaar, voorzitter van de Stichting Erfgoed Sint Martinus Etten, over de noodzaak. Door de sluiting van zalencentrum Köster was er ruimtegebrek. “Dat krijgt helaas een andere bestemming”, weet Ketelaar. “Dus het is belangrijk dat verenigingen weer fatsoenlijk onderdak krijgen, die noodzaak is er echt. Zoals voor het Ettens Mannenkoor, de carnavalsverenigingen en de toneelvereniging. De behoefte is zeer groot."

Vanuit de stichting ligt er een plan om een geïsoleerde ‘box’ in het kerkgebouw te plaatsen. “De kerkbanken gaan weg, net als de vloer, en dan gaan we die box plaatsen”, legt Ketelaar uit. “Daarin komen drie afzonderlijke ruimtes, die samen ook één grote ruimte kunnen worden.” De verbouwing begint nadat er vanuit het bisdom toestemming is om de kerk aan de eredienst te onttrekken. De laatste dienst staat gepland voor zondag 7 januari.

Vrienden van Sint Martinus
Met de provincie, gemeente Oude IJsselstreek en Europese gelden krijgt de financiering van de ambitieuze verbouwing meer en meer vorm. Vanaf volgende week kunnen inwoners van het dorp zelf ook bijdragen. “Die hebben de unieke gelegenheid om Vriend van Martinus te worden”, vertelt Ketelaar, die aangeeft dat zij jaarlijks een bijdrage kunnen leveren. “Zodat we voor de exploitatie ook een vaste vorm van inkomsten hebben.”

‘Jammer, maar blij’
De pijn van het sluiten van een kerk blijft bestaan, maar toch is er tevredenheid bij het parochiebestuur. “Dat blijft altijd jammer, maar we zijn altijd blij met een goede herbestemming”, zegt pastoor Hans Pauw van de Parochie Maria Laetitia. “Wij denken dat we die gevonden hebben. De stichting is heel enthousiast, maakt goede plannen en weet verenigingen in het dorp te enthousiasmeren. We hebben er vertrouwen in dat het ze lukt.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. On...

Voetganger aangereden door bus in Etten

Een man is maandagavond aangereden door de bestuurder van een buurtbus in Etten. De voetganger is me...

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Als een bom sloeg het nieuws van het overlijden van het negenjarige jongetje bij een aanrijding in S...

Boumans en Van Dijk roepen op tot verbinding na winst PVV

De Achterhoek heeft, net als Nederland, massaal op de PVV van Geert Wilders gestemd bij de Tweede Ka...

Procesbegeleider moet sportsamenwerking rond IJsselweide rechttrekken

Een procesbegeleider moet de samenwerking tussen SDOUC en Ulftse Boys en de andere partijen op Sport...

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark a...