GB Berkelland verliezer bij verkiezingsdebat

Gepubliceerd: 25-02-2022 11:02. Bijgewerkt: 01-03-2022 14:34

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vond donderdagavond het verkiezingsdebat van REGIO8, Nieuws uit Berkelland en Omroep Gelderland plaats in Borculo. Berkellandse politici gingen met elkaar in debat over onderwerpen als de sporthal Ruurlo en de energietransitie, terwijl voormalig wethouder Anjo Bosman schitterde door afwezigheid.


Bosman, lijsttrekker van Gemeente Belangen Berkelland, liet zich zonder vooraankondiging vervangen door de nummer vier van de kieslijst: Patrick Hulshof. De voormalig wethouder zou onder andere deelnemen aan het debat over de gang van zaken rondom de sporthal van Ruurlo. Haar vervanger, Hulshof, had moeite om op de been te blijven. Ondanks dat Bosman moest opstappen vanwege haar falende optreden rond het zwembad in Borculo, gaf Hulshof aan dat de wethouder van Gemeentebelangen plezier had gehad in haar collegeperiode. “Dan zal ze de enige zijn geweest”, reageerde debatleider Domien Esselink. Hulshof pareerde: “Ik heb ook genoten van Anjo als wethouder."


De Berkellandse politici begonnen de avond met een debat over de sporthal in Ruurlo. Buurtbewoners voelen zich overvallen en onvoldoende betrokken bij de procedure voor de sporthal. “Als je het hebt over burgerparticipatie dan is dit een voorbeeld waarin echt alles wat mis kan gaan ook is misgegaan”, aldus Han Boer, lijsttrekker van D66. Jan Zappeij, lijsttrekker van Berkellandse Burgerpartij denkt niet dat het gebrek aan burgerparticipatie het probleem is: “Het grootste probleem is dat het hele proces tragisch slecht is aangevlogen. We zijn vijf jaar verder en er is nog niets gebeurt.” Patrick Hulshof geeft toe dat de inwoners van Ruurlo door het slechte verloop met de gebakken peren zitten: “Laten we vooral vooruitkijken en zorgen dat er een accommodatie komt.”

Aanpassen oude N18
De voormalige N18 die dwars door Eibergen loopt valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Berkelland. Buurtbewoners vinden de weg te druk, maar toch is er in de afgelopen jaren niets aan de weg veranderd. De PvdA vindt dat de weg op korte termijn veiliger moet worden gemaakt. Marcellino Kropman, lijsttrekker van de VVD is geen voorstander van een volledige herinrichting: “We willen kritisch kijken naar hoeveel geld moet worden uitgegeven. Het hoeft geen luxe straat te worden, goed is goed genoeg.” Theo Helmers vindt vooral dat het probleem breder moet worden bekeken. “Hoe ontsluiten we Eibergen west”, vraagt de CDA’er zich af. “Misschien moet er wel een extra afrit komen voor industrieterrein De Mors.”

Bezuinigingen op kunst en cultuur en sport
Opnieuw moet worden bezuinigd op kunst, cultuur en sport. De VVD is voor verdien modellen, meer sporten levert volgens lijsttrekker Kropman geld op voor bijvoorbeeld bedrijven doordat werknemers minder uitvallen met door ziekte. “Onze hele economie draait om geld, maar het geld is niet zo interessant”, vindt Weg. “Je moet gezondheid en meedoen in de maatschappij meer waarderen.” Kropman wil niets weten van het terughalen van de bezuinigen. “We hebben een sluitende begroting, dan kun je niet zomaar zonder gevolgen een bezuiniging weghalen. Dan kom je ergens anders tekort”. Boer wijst erop dat cultuur niet alleen muziek en lezen is. “Voor ons is ook carnaval, survival en wat nog niet meer onderdeel van deze bezuiniging”.

Energietransitie
De gemeenten Oost Gelre en Berkelland hebben een zoekgebied aangewezen voor windmolens tussen de twee gemeentes in. Jan Zappeij geeft aan dat de gehele energietransitie voor hem reden is geweest om terug te keren in de politieke arena. Hij zegt in Berkelland de enige partij te zijn die helemaal honderd procent tegen windenergie is. Het CDA heeft de RES niet aangenomen, maar dat betekent volgens de partij niet dat zij overal in Berkelland windmolens willen toestaan. “Wij vinden veiligheid belangrijker dan nu een keuze maken”, aldus lijsttrekker Helmers. Van de Steeg geeft aan geen zonnepanelen meer in de wei te willen, hij neigt naar zonnepanelen op daken van industrieterreinen. Zappeij wil het Nederlandse landschap überhaupt niet verder verkwanselen: “In andere landen hebben we straks overcapaciteit aan groene energie, daar kunnen wij gebruik van maken.”

Volgende verkiezingsdebat
De Montferlandse lijsttrekkers gaan woensdagavond 2 maart vanaf 19.30 uur met elkaar in debat. In het gemeentehuis in Didam spreken de politici onder meer over de invoering van de wasservice en de mogelijke uitbreiding van DOCKSNLD2 nabij 's-Heerenberg. Het debat is live te volgen en wordt in het weekend uitgezonden op televisie.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)