De betreffende ambtenaar was volgens een aantal raadsleden al geruime tijd werkzaam voor de facilitaire afdeling, waarmee hij verantwoordelijk was voor de kantine en de drukafdeling. Vanwege zijn leidinggevende functie had hij toegang tot de financiële middelen. Waar het geld is gebleven en wat hij ermee heeft gedaan is nog onduidelijk. "Dat is een vraag waar ook de PvdA graag antwoord op wil hebben", zegt raadslid Steven Kroon. “Blijkbaar heeft hij heel lang onder de radar kunnen blijven. Theoretisch bestaat dan de mogelijkheid dat ook anderen die in zo’n positie zitten, dit kunnen doen.”
Kroon wil dat de ambtenaar in kwestie het 'heel zwaar' krijgt. “Ik hoop dat het geld zoveel als mogelijk terug komt en dat hij een flinke straf krijgt, want dit is ongehoord.” De fractie van het CDA laat bij monde van Jeroen Berends weten boos, verbijsterd en woedend te zijn. “Dit gaat om geld dat inwoners en ondernemers bij elkaar brengen om Doetinchem een stukje mooier te maken", zegt het raadslid. "Als je dan denkt dat je het recht hebt om dat achterover te drukken om jezelf daarmee te verrijken, dan is er iets goed mis met je moreel kompas."
Controle verbeteren
De gemeente wil zo snel mogelijk de interne procedures en controlemechanismen binnen de organisatie verbeteren. Tot nu zijn er geen aanwijzingen dat er meer mensen betrokken zijn bij de fraude, maar dit kan volgens de burgemeester niet worden uitgesloten. “We treffen nu snel zo mogelijk maatregelen. Dat is ook voor de organisatie goed, want dat geeft ook rust”, aldus Boumans.
Volledige transparantie
Doetinchem heeft inmiddels aangifte gedaan van de verduistering. Het CDA verwacht van de gemeente volledige transparantie. “Maar wel op een manier dat het strafrechtelijk onderzoek niet in gevaar komt”, aldus Berends. “Het kan niet zo zijn dat je jaren lang tonnen achterover drukt en dat je daar makkelijk mee weg gaat komen.”
Foto: REGIO8