Ulft, Netherlands

Fractie van de Achterhoek energieneutraal

De doelstelling van de Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn is nog niet in zicht. Op dit moment is slechts een fractie van het totaal aantal benodigde windmolens en zonneparken gerealiseerd.
Regio8 | 19 juni 2020 10:04 | Aangepast op 19 juni 2020 10:04
“We zijn goed op weg, maar er is ook nog een hele weg te gaan”, zegt wethouder Frans Langeveld van Doetinchem tijdens de concept-presentatie van de Regionale Energiestrategie voor de acht Achterhoekse gemeenten. Binnen de komende tien jaar moet er een behoorlijke toename aan zonnevelden, zon op dak en windturbines gerealiseerd worden om te komen tot 1,35 Terawattuur (TWh) dat de regio wil gaan opwekken in 2030. Hierbij staat 1TWH gelijk aan ongeveer 30 windmolens en 400 hectare aan zonneparken. Op dit moment is tussen 0,2 en 0,3 TWh in de regio gerealiseerd. “Aan de andere kant hebben we gemerkt dat niemand in de Achterhoek zegt 'ik wist dit niet', merkt Langeveld tevreden op. "De afgelopen jaren is hier beleid op gemaakt, waarbij belanghebbenden en inwoners zijn betrokken."

Per gemeente wordt nu gekeken naar geschikte locaties voor windmolens en zonneparken. “Dit wordt verdeeld over de hele Achterhoek", zegt Langeveld. "Het kan niet zo zijn dat één gemeente er plezier van heeft en de andere gemeente de lasten heeft. Overal zullen we zien dat het landschap verandert en gaan we windmolens, zonneparken en zonnepanelen op het dak zien.” Inwoners hoeven volgens Langeveld echter niet bang te zijn dat de Achterhoek helemaal vol wordt gezet. "We hebben nu een richtlijn waar we naar toe moeten werken, zodat we het kunnen gaan invullen.” Daarnaast onderzoekt de regio de beschikbaarheid van restwarmte dat met name in dichtbevolkte gebieden in de Achterhoek kansrijk lijkt te zijn.

'Ambitie is realistisch'
De ambitie om de komende tien jaar te komen tot een opwekking van 1,35 TWh is volgens Langeveld realistisch: “We hebben nu vijf jaar nodig om alle plannen te maken. Dan heb je nog vijf jaar nodig om het te realiseren. Plannen die in een ver gevorderd stadium zijn gaan we al eerder uitvoeren, maar dan moeten we ook goede afspraken kunnen maken met Liander die de energie moet kunnen terugleveren.”

Over een jaar moet de definitieve Regionale Energiestrategie voor de Achterhoek er liggen. Het komende jaar wordt gebruikt voor overleg met boerenorganisaties, het bedrijfsleven en energie coöperaties.

Lees ook

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...

GroenLinks en PvdA Doetinchem samen op kieslijst verkiezingen 2026

Ook in Doetinchem gaan de fracties van PvdA en GroenLinks in 2026 samen op de kieslijst voor de geme...