Ulft, Netherlands

Fractie Lokaal Belang Doetinchem gehalveerd na opstappen raadslid

Kaya van den Dikkenberg is binnen een jaar na de gemeenteraadsverkiezing uit de fractie van Lokaal Belang Doetinchem gestapt. De 24-jarige werd in 2022 met voorkeurstemmen als raadslid verkozen voor de lokale partij, maar besluit nu na negen maanden om haar zetel mee te nemen en als eenmansfractie verder te gaan.
Remco Geurts | Rens van Schip | 12 januari 2023 15:06 | Aangepast op 12 januari 2023 15:06
“Ik ben er eigenlijk blind ingestapt”, vertelt Van den Dikkenberg. “Ik wilde het heel graag doen, maar ik had nog geen ervaring in de politiek. Dan hoop je gewoon dat het allemaal goed verloopt en dat je jezelf kan laten zien, helaas is dat niet zo gelopen”. De Doetinchemse geeft aan zich meer in te willen zetten voor jongeren en tegen pesten, wat volgens haar te weinig kon binnen de fractie. De keuze om nu de partij te verlaten kwam voor fractievoorzitter Jeroen Hendriksen als donderslag bij heldere hemel: “De traan is dichter bij de lach als ik heel eerlijk ben." Ook bij de andere leden van zijn partij kwam de keuze onverwacht. “Ik heb van de week iedereen moeten bellen en eigenlijk heerst overal datzelfde gevoel", aldus Hendriksen.

Hendriksen kwam samen met Van den Dikkenberg in 2022 met twee zetels in de Doetinchemse raad. Volgens de fractievoorzitter liep de samenwerking met het nu opgestapte raadslid de laatste tijd steeds beter: “Het ging de goede kant op, daarom kwam het ook als een donderslag.” Hendriksen had liever gezien dat de zetel in zijn partij was gebleven. “Ik vind dat richting je kiezers eerlijker.” De 24-jarige maakt echter een andere keuze: “Ik voel me heel erg gesteund door de voorkeurstemmen om toch zelf verder te gaan, zodat ik toch kan opkomen voor de dingen die ik belangrijk vind.”

Vele politieke werk
Van den Dikkenberg ziet niet op tegen het vele politieke werk nu ze alleen verder gaat. “Ik denk dat het wel meevalt, omdat ik nu echt voor mezelf kan bepalen waar ik wel en niet heen wil”, vertelt de 24-jarige, die wel begrip heeft voor de reactie van haar voormalig fractievoorzitter Hendriksen. “Ik begrijp dat hij het niet fijn vindt dat ik er uit ben gestapt, maar ik hoop dat we met respect met elkaar om kunnen gaan.”

Henri George Moize de Chateleux
Na de eerdere gate rondom Henri George Moize de Chateleux, die ontmaskerd werd als fantast waarna de zetel van de lokale partij maandenlang leeg bleef, is het een volgende klap voor de lokale partij. Desondanks blijft fractievoorzitter Hendriksen strijdbaar. “Ik sta er nog en anders was ik ook wegelopen”, aldus Hendriksen die met zijn partij Lokaal Belang Doetinchem doorgaat.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...

Lion Kaak vier jaar langer bij De Graafschap: 'Ik wil hier hoofdtrainer worden'

Lion Kaak gaat zijn carrière als actief voetballer hoogstwaarschijnlijk afsluiten bij jeugdliefde De...