Ulft, Netherlands

Fractie Lokaal Belang Doetinchem gehalveerd na opstappen raadslid

Kaya van den Dikkenberg is binnen een jaar na de gemeenteraadsverkiezing uit de fractie van Lokaal Belang Doetinchem gestapt. De 24-jarige werd in 2022 met voorkeurstemmen als raadslid verkozen voor de lokale partij, maar besluit nu na negen maanden om haar zetel mee te nemen en als eenmansfractie verder te gaan.
Remco Geurts | Rens van Schip | 12 januari 2023 15:06 | Aangepast op 12 januari 2023 15:06
“Ik ben er eigenlijk blind ingestapt”, vertelt Van den Dikkenberg. “Ik wilde het heel graag doen, maar ik had nog geen ervaring in de politiek. Dan hoop je gewoon dat het allemaal goed verloopt en dat je jezelf kan laten zien, helaas is dat niet zo gelopen”. De Doetinchemse geeft aan zich meer in te willen zetten voor jongeren en tegen pesten, wat volgens haar te weinig kon binnen de fractie. De keuze om nu de partij te verlaten kwam voor fractievoorzitter Jeroen Hendriksen als donderslag bij heldere hemel: “De traan is dichter bij de lach als ik heel eerlijk ben." Ook bij de andere leden van zijn partij kwam de keuze onverwacht. “Ik heb van de week iedereen moeten bellen en eigenlijk heerst overal datzelfde gevoel", aldus Hendriksen.

Hendriksen kwam samen met Van den Dikkenberg in 2022 met twee zetels in de Doetinchemse raad. Volgens de fractievoorzitter liep de samenwerking met het nu opgestapte raadslid de laatste tijd steeds beter: “Het ging de goede kant op, daarom kwam het ook als een donderslag.” Hendriksen had liever gezien dat de zetel in zijn partij was gebleven. “Ik vind dat richting je kiezers eerlijker.” De 24-jarige maakt echter een andere keuze: “Ik voel me heel erg gesteund door de voorkeurstemmen om toch zelf verder te gaan, zodat ik toch kan opkomen voor de dingen die ik belangrijk vind.”

Vele politieke werk
Van den Dikkenberg ziet niet op tegen het vele politieke werk nu ze alleen verder gaat. “Ik denk dat het wel meevalt, omdat ik nu echt voor mezelf kan bepalen waar ik wel en niet heen wil”, vertelt de 24-jarige, die wel begrip heeft voor de reactie van haar voormalig fractievoorzitter Hendriksen. “Ik begrijp dat hij het niet fijn vindt dat ik er uit ben gestapt, maar ik hoop dat we met respect met elkaar om kunnen gaan.”

Henri George Moize de Chateleux
Na de eerdere gate rondom Henri George Moize de Chateleux, die ontmaskerd werd als fantast waarna de zetel van de lokale partij maandenlang leeg bleef, is het een volgende klap voor de lokale partij. Desondanks blijft fractievoorzitter Hendriksen strijdbaar. “Ik sta er nog en anders was ik ook wegelopen”, aldus Hendriksen die met zijn partij Lokaal Belang Doetinchem doorgaat.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Politie lost waarschuwingsschot bij flat in Doetinchem

De politie is maandagavond met meerdere eenheden uitgerukt naar een flat in Doetinchem waar mogelijk...

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

De Graafschap speelt inhaalduel met FC Dordrecht op maandag

De Graafschap speelt het inhaalduel met FC Dordrecht op maandagavond 4 december. De wedstrijd zou ei...

Orion moet vroege uitschakeling in Europees volleybal voorkomen

Active Living Orion moet een vroege uitschakeling in de Challenge Cup woensdagavond voorkomen tegen ...

Brommerrijder aangereden op rotonde in Doetinchem

Een brommerrijder is dinsdagmorgen aangereden door een automobilist op een rotonde in Doetinchem. Er...

Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw

Gemeente Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw. Het bedrag is bedoeld om de b...