“Beleving van het platteland maar ook de nieuwe ontwikkelingen van de landbouw”, vertelt Suzanne Ruesink van de organisatie over de pijlers waar het evenement zich op richt. “Zoals drones en duurzame energie, maar we hebben in het kooktheater ook een melkproeverij met rauwe melk. Dus eigenlijk de landbouw van twintig en dertig jaar geleden tot nu, maar dan ook alles wat erbij komt kijken op het platteland.” Voor bezoekers is het vooral een gezellig dagje uit. “Je komt hier echt voor je plezier”, vertelt Digna Roelfzema. Ook de Ulftse Jolien Boekschoten komt al jaren naar de fair. “De sfeer is heel ontspannen”, aldus Boekschoten. “En er zijn allemaal dingen te zien die mij interesseren: planten, dieren en lekker eten niet te vergeten.”
De organisatie probeert bezoekers ieder jaar weer te verrassen met vernieuwende elementen. “We houden de actualiteiten heel erg in de gaten”, laat Ruesink weten. “Daarnaast hebben we heel veel internationale contacten. Na de fair vliegen we met een aantal vaak naar het buitenland om daar ideeën op te doen.” Ook het beroemde kalf Suus, dat vorig jaar als cadeau werd gegeven aan Yvon Jaspers, is van stal gehaald en is het hele weekend te bewonderen. “Daar zijn we het hele jaar mee druk geweest want dat kalf bleek uiteindelijk 5200 euro te kosten”, zegt Ruesink. “Nu, een jaar later, is het geen kalf meer maar staat ze weer hier. Dus zo probeer je wel hele tijd mee te gaan, ook met die ontwikkeling.”
Foto: REGIO8