Ulft, Netherlands

Extinction Rebellion trekt met bonte stoet naar hoofdkantoor ForFarmers

Foto: REGIO8
Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieerde groepen liep vrijdagochtend een protestmars door de straten van Lochem. De milieuactivisten gingen naar het hoofdkantoor van ForFarmers, ze vinden onder meer dat het bedrijf moet stoppen met de invoer van soja en palmolie voor veevoer.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 26 april 2024 17:11 | Aangepast op 26 april 2024 17:11
"We vinden dat er heel veel moet veranderen in de landbouw en in het bijzonder bij de dierlijke productie", aldus Rutger Schilpzand van Scientist Rebellion, een internationale organisatie van wetenschappers en zusterorganisatie van XR. "En dan is ForFarmers natuurlijk een topspeler als internationaal bedrijf wat veevoer produceert, en z'n grondstoffen vanuit de hele wereld naar Nederland haalt. Dus daar zal heel wat moeten veranderen."

De stoet zag er kleurrijk uit en mensen waren verkleed gekomen als verschillende dieren en planten. "Dat hebben we ook gevraagd", geeft Merel Langenhoff, organisator namens de Achterhoekse tak van XR, aan. "Dit gaat over wat wij willen voor de landbouw, voor de biodiversiteit, voor de insecten. We willen graag dat er diverse natuur terugkeert."

Een keer wat anders
De actievoerders overhandigden een brief met eisen aan de leiding van ForFarmers. "Dit maken we niet elke vrijdag mee inderdaad", laat Rob Kiers, COO van ForFarmers, weten. Direct stoppen met het importeren van soja, een van de punten, zal het bedrijf niet doen. "Niet vandaag of morgen”, geeft Kiers aan. "Uiteindelijk geloven wij ook in duurzame soja, en dat is iets anders dan een invoerverbod van soja. We zoeken dagelijks naar alternatieven in het gebruik van reststromingen, ook in het gebruik van andere grondstoffen ter vervanging."

Tweede actie
Het was het tweede protest van de Achterhoekse tak van XR, nadat er eind december een actie bij het ING-kantoor in Doetinchem uit de hand liep. Eind februari stond de actie van vrijdag tegen ForFarmers oorspronkelijk al gepland, maar het werd toen op de lange baan geschoven. Dit uit respect voor de lokale gemeenschap na het brugdrama.

En nu?
Politie en handhavers waren vrijdag in Lochem op de been, maar het protest verliep rustig. Mogelijk volgt er rond de zomer een nieuwe actie bij ForFarmers."We geven ze drie maanden de tijd om te komen met een aangepast plan en bedrijfsvoering, waarvan we graag willen dat het gecommuniceerd wordt naar een groot publiek", stelt Langenhoff als deadline. En zo niet? "Dan komen we terug en laten we dat weten..."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...

Winterswijkse Nel Schellekens geniet van laatste Mañana Mañana

Nel Schellekens is chef-kok maar staat beter bekend als de kop tot kont chef. Al meerdere edities de...

Onderdelen brug Lochem te zwaar beschadigd voor verder gebruik

Een aantal onderdelen van de Nettelhorsterbrug in Lochem, waarvan 21 februari een brugboog meters na...

Duits Kreis Borken organiseert tuinconcerten, ook in Achterhoek

Het Kreis Borken organiseert in de zomermaanden voor de zeventiende keer een reeks tuinconcerten in ...

Aanvaller uit Lochem tekent eerste profcontract bij FC Twente

Jort Ribbers heeft een contract tot 2026 getekend bij voetbalclub FC Twente. De negentienjarige aanv...

Olderwets Høken met Normaal in het openluchttheater in Lochem, net als 49 jaar geleden

De boerenrockers van Normaal hebben het startschot gegeven voor de drie volledig uitverkochte 'Hemel...