“Haagse politici doen soms alsof ze naar een Eurotop gaan, als ik ze uitnodig om eens in de Achterhoek te komen kijken”, aldus Bengevoord in de Euregio Podcast. Bengevoord weet hoe verbonden de inwoners van zijn dorp zijn met mensen aan de andere kant van de grens. Dat zit volgens hem in het dna van mensen in zijn regio: “Ik heb eens een foto gezien van wat mensen hier uit de regio, die vier dagen na afloop van de Tweede Wereldoorlog alweer samen een borrel dronken. Nederlanders én Duitsers”. Volgens Bengevoord komt dat deels door het dialect dat aan beide zijden van de grens wordt gesproken.
De burgemeester van Winterswijk kent een gemeentegrens die voor zeventig procent gelijk valt met de landsgrens. Dat maakt dat zijn inwoners extra betrokken zijn bij grensoverschrijdende samenwerking. Dat geldt ook voor de ondernemers in zijn stad. “Sommige ondernemers hadden elkaar écht niet gevonden, zonder de inspanningen van de Euregio”, zegt Bengevoord, die in de pocast aangeeft dat het vaak heel mooie initiatieven oplevert.
'Dan hebben we gefaald'
Bengevoord erkent dat sommige oplossingen voor problemen in de grensstreek ad hoc zijn en niet per definitie structureel. “Maar het is dan wel handig dat we even met iemand in Duitsland kunnen bellen om het snel te regelen.” Er liggen dan ook nog voldoende taken voor de Euregio in de aankomende jaren. “Maar als we het over vijftig jaar nog steeds over diploma-erkenning hebben, dan hebben we gefaald”, aldus de burgemeester.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.
Foto: David van Haren