“We vinden het echt geweldig dat we weer kunnen”, aldus Toon Helmes van de organisatie. Het organiseren van de herdenkingen ligt in handen van De Ettense Molenstichting en Stichting Dorpsbelangen Etten. “Het is ook heel belangrijk dat het gebeurt, zeker gezien de situatie in Oekraïne. Het is heel belangrijk dat we beseffen: 'Jongens dat herdenken moeten we echt aan de gang houden'.” Bij de eerdere edities waren ook veel jongeren aanwezig, iets dat volgens Helmes een goed teken is voor het dorp Etten en de herdenking. “We hebben het al van onze ouders overgenomen die de oorlog meegemaakt hebben”, zegt de Ettenaar. “Er is veel jeugd op de been dus ik maak me daar geen zorgen over. Dat herdenken gaat hier in Etten prima door.”
Rond 31 maart, de dag dat Etten in 1945 werd bevrijd, zijn in het dorp altijd veel Canadese vlaggen te zien. Toen de organisatie van de herdenking 25 jaar geleden begon met het hijsen van de vlaggen om de omgekomen Canadezen te eren, waren er snel veel inwoners die meededen met de actie. “Er hangen nu ongeveer honderdvijftig vlaggen door het dorp”, schetst Helmes het aantal rood-witte vlaggen die in het dorp hangen. De band die de Ettenaren met Canada hebben komt voort uit de verhalen die iedereen meegekregen heeft over de strijd: “Er is hier gewoon stevig gevochten. Man aan man hebben ze moeten knokken om het dorp te bevrijden.”
Canadees bezoek
Donderdag is Canadese kolonel Marc LaFortune aanwezig bij de herdenking in Etten. Door de jaren heen gingen al veel Canadese militairen, nabestaanden of ambassadeurs hem voor. “Die mensen vinden het gewoon heel bijzonder dat wij na zoveel jaar, 77 jaar nu, nog steeds aandacht hebben voor de Tweede Wereldoorlog en voor de mensen die het land hebben bevrijdt”, laat Helmes weten. “Ze kunnen het soms niet onder woorden brengen hoe fijn en hoe mooi ze het vinden dat het gewoon ieder jaar wordt herdacht.”
Foto: REGIO8