"Christian zei altijd: 'we zijn Europa in het klein; in Brussel praten ze en hier doen we het gewoon met elkaar", zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. Vedder en Holtwisch trokken voor die samenwerking veel op met Bengevoord. "Hij was een trouwe mede-lobbyist van me als we in Berlijn, Düsseldorf of Brussel waren."
De erepenningen werden op de grens met Vreden (Holtwisch) en Südlohn-Oeding (Vedder) uitgereikt, samen met bijbehorende oorkonde en een bos bloemen. "Die krijgen een mooi plekje in huis", reageerde Holtwisch, die tegenwoordig professor is aan de universiteit voor politie en bestuurskunde in Mühlheim.
Verrast door onderscheiding
Holtwisch was net als zijn voormalige collega-burgemeester Vedder, die tegenwoordig als advocaat actief is, enorm verrast en onder de indruk van de onderscheiding uit Winterswijk, de Nederlandse buurgemeente. "Het is een grote eer. We hebben veel bereikt met de Grenshoppers en het grensoverschrijdende dienstencentrum dat hier op de grens, bij Gaxel, komt."
Symbolische waarde
Vedder heeft zich onder meer ingezet voor het project Buurttaal. "Duitse kinderen op de basisschool krijgen Nederlandse boeken en andersom", zegt Bengevoord, die erkent dat er van de erepenning in deze twee gevallen ook een symbolische waarde uitgaat. "De erepenning staat voor waardering en de grensoverschrijdende samenwerking is ons veel waard. Dit is een dankjewel uit Winterswijk."
Erepenning sinds 1980
De gemeenteraad van Winterswijk heeft erepenning op 29 mei 1980 ingevoerd. Als blijk van waardering voor (niet-)inwoners die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Winterswijk.