"Een klein prikje, ik voelde er weinig van”, zegt Van Bergeijk na zijn vaccinatie. “Ik heb geen last van klachten dus ik kan zo weer aan het werk.” De bedoeling was dat hij de allereerste was, maar internist Steven de Rijk ging Van Bergeijk voor. Hoewel de vraag naar de vrijwillige vaccinaties binnen het Slingeland volgens crisiscoördinator corona Lucy Aalders groot is, is slechts een beperkte groep woensdag, donderdag en vrijdag welkom om het vaccin te krijgen. “We hebben echt maar heel weinig vaccins op dit moment, dus onze eerste prioriteit ligt bij de professionals dichtbij de acute zorg”, aldus Aalders, die daarmee doelt op IC-medewerkers en artsen en verpleegkundigen die op de corona-afdeling en de spoedeisende hulp werken.
Het coronavirus heeft veel invloed op het Slingeland. Zo is planbare zorg afgeschaald om voldoende capaciteit te hebben voor de behandeling van coronapatiënten. De druk heeft de afgelopen tijd op momenten geleid tot een opnamestop op de spoedeisende hulp. Door samenwerking binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen komt de zorg dan niet in gevaar. “Als we problemen hebben, bellen we het Rijnstate”, legt crisiscoördinator Aalders uit. “Tot nu toe lukt dat goed, maar we maken ons af en toe zorgen hoe de komende acht of negen weken eruit zien.”
Licht aan het eind van de tunnel
De druk van het coronavirus op het Doetinchemse ziekenhuis blijft voorlopig, ondanks de korte vreugde over de start van de vaccinaties. Wanneer het licht aan het einde van de tunnel in zicht komt qua coronacrisis? “Ik geloof dat er altijd licht is, maar als je vraagt wanneer dat is, weet ik het niet”, zegt Aalders. “Ik hoop dat het ergens in de zomer is. Maar tot hoe lang we dit nog moeten volhouden, ik weet het niet.”
Foto: REGIO8