Ulft, Netherlands

Eerste kunstpodium op platteland staat in Loerbeek

Foto: REGIO8
Het laatste wat je in het buitengebied van Loerbeek denkt aan te treffen is een kunstpodium, toch staat hier nu het enige 'plattelandskunstpodium' van Nederland. Ole Nieling, waarvan de famillie al vijf generaties in Loerbeek woont, heeft zijn stoute schoenen aangetrokken en heeft zaterdag kunstpodium FIEM geopend.
Viggo Zweverink | 11 september 2024 17:12 | Aangepast op 11 september 2024 17:12
"Een kunstpodium is een plek waar ruimte is om kunst een podium te bieden en waar kunstprojecten plaats kunnen vinden", legt Ole Nieling uit. "Wij zijn het enige kunstpodium van Nederland die in het buitengebied zit." Met het kunstpodium hoopt Nieling mensen uit de regio actief te betrekken bij kunst, dit doet hij door middel van drie pilaren. "De eerste pilaar zijn mensen die hier op locatie aan hun kunst werken. De tweede pilaar zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij kunnen hier als dagbesteding de kunstenaars ondersteunen", licht de Loerbeker toe. "De derde pilaar is algemene gemeenschap, ook niet-kunstenaars zijn welkom."

Behalve een plek voor kunst, is FIEM ook een plek waar je terecht kan als je bijvoorbeeld herstellende bent van een burn-out. "We begeleiden je stap voor stap bij het herstelproces, waarbij jij het tempo bepaalt", schrijven de oprichters op hun website. "FIEM heeft altijd wel een plek waar je je terug kan trekken. Daarnaast is er een ruim buitenterrein in eigen beheer en zijn er in de nabije omgeving uitgestrekte velden en bossen."

Verschil stad en platteland
Nieling ziet helaas nog altijd dat er een groot verschil zit tussen kunstenaars in de stad en die op het platteland. "Op het platteland zijn natuurlijk minder kunstenaars, als je nu iets met hedendaagse kunst wilt doen moet je naar de stad. Voor veel mensen is dat te ver-van-hun-bedshow", zegt Nieling. "In de stad heb je meer kansen, daarmee verlies je veel talent. Ik denk dat het mooi is om creatieve figuren hier te houden."

'FIEM'
De naam FIEM komt voort uit de bijnaam van de famillie van de moeder van Nieling. "Hier in de regio is het gebruikelijk dat elke famillie een bijnaam had", aldus Nieling. "Mijn over-over-grootvader maakte vroeger zogenaamde fuumkes van hout, een soort aanmaakblokjes. Die naam is later verbasterd naar Fiem."

Lees ook

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...

Het mag van de burgemeester constructiever en zakelijker in de Lochemse raadszaal

ACHTERGROND / Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Het is een cliché dat opgeld doet voor de gemeenteraa...

Bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen afgebrand

Een bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen heeft in de nacht van maandag op dinsdag vlam...

Vrouw met breiwerk kijkt op tijdens schorsing debat golfclub: ‘Is het gestopt?’

De aangekondigde schorsing is haar blijkbaar ontgaan. Ze kijkt maandagavond verbaasd op van haar bre...

‘Willem, succes!’ Fractievoorzitter Datema van CDA Lochem verhuist naar Groningen

“Willem, succes!” Dit waren maandagavond de laatste twee woorden die Henk Datema voor de microfoon i...