Ulft, Netherlands

Eén of twee binnenzwembaden Berkelland ‘niet in beton gegoten’

Berkelland heeft de wens uitgesproken in 2032 nog maar één binnenzwembad open te willen houden, maar wethouder Arjen van Gijssel verklaarde dinsdagavond tijdens een beeldvormende sessie tijdens de politieke avond dat de sport- en beweegvisie ‘nog niet in beton is gegoten.’
Domien Esselink | 19 september 2023 22:14 | Aangepast op 19 september 2023 22:14
Van Gijssel reageerde enigszins geprikkeld op de aankondiging van D66-voorman Han Boer dat als er gekozen wordt voor het openhouden één binnenbad in plaats van twee D66 met een amendement zal komen om beide binnenbaden open e houden. De wethouder stelde dat er ‘een stip aan de horizon moet worden gezet.’ “Als je een programma van zeventig miljoen euro wilt realiseren en als daar dan bovenop een bad van 25 miljoen moet komen, dan is dat erg lastig”, reageerde Van Gijssel. “Máár, het is een zorgvuldig pad, er komt nog een haalbaarheidsstudie en dán pas besluiten we of het daadwerkelijk naar één binnenbad toe gaat.”

Herman Kruijt, voorzitter van het bestuur van ’t Timpke, pleitte tijdens zijn inspreekbeurt voor het openhouden van twee zwembaden. ’t Timpke herbergt diverse verenigingen en focust zich op doelgroepzwemmen, zoals zwemwedstrijden. Dan liggen er op een zaterdagmiddag telkens slechts negen zwemmers in het water. Dat levert uiteraard minder inkomsten op dan een ‘recreatief’ bad, waar wellicht een kleine honderd mensen voor entreegelden zorgen.

Oplopend tekort
’t Timpke heeft het financieel moeilijk, erkende Kruijt ruiterlijk. In 2022 had het zwembad in Borculo een tekort van een halve ton en dat loopt dit jaar, mede door gestegen loonkosten van twaalf procent, op tot zo’n twee ton. “In 2021 was het nog bijna nul en in 2022 was het een redelijk tekort, maar 2023 wordt erg moeilijk”, aldus Kruijt.

Uitmuntend
Raadslid William Geerdink van BBB stelde dat de sportverenigingen meer tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op de volgende beeldvormende sessie en opperde om twee weken langer te nemen om die sessie op de agenda te zetten. Dus niet over twee maar vier weken, zodat de verenigingen zich beter zouden kunnen inlezen. Dat was tegen het zere been van Van Gijssel, die wees op de diverse participatiesessies met alle betrokkenen: “De participatie is uitmuntend verlopen.”

Beltrum
In de sport- en beweegvisie wordt onder meer uitgegaan van het terugbrengen van het aantal zaaldelen van de sportaccommodaties in Berkelland van zo’n twintig procent. Zo zou de sporthal in Beltrum teruggaan van drie naar twee zaaldelen. “Dan kan de handbalvereniging geen wedstrijden meer spelen in Beltrum en dan kan de onderlinge zaalvoetbalcompetitie er ook niet meer gespeeld worden”, vertelde voorzitter Jan Boverhof van de Sportcentrale Vios Beltrum. “Hopelijk blijven er in Beltrum drie zaaldelen.”

Foto: Nieuws uit Berkelland

Lees meer over:

Beltrum|Berkelland|Borculo|Zwembad|

Lees ook

Plork-zanger zoekt steun voor ernstig zieke vriendin in briefvorm

De frontman van de Berkellandse muziekgroep Plork en de Aannemers, Marijn de Zeeuw, roept fans en an...

'Grotere' opvolger voor Music Show Scotland uit Borculo

Een van de grootste Schotse muziekorganisaties van Nederland, Highland Valley Pipes & Drums uit Borc...

Geen gewonden na aanrijding tussen vrachtwagen en auto

Een automobilist is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen na een aanrijding met een vrachtwagen in...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

Honderd asielzoekers naar Eibergen, azc voor tien jaar in weiland

Berkelland gaat honderd asielzoekers, voor minimaal de periode van tien jaar, huisvesten in Eibergen...

Geen oud papier meer ophalen? ‘Dan bloedt onze vereniging dood’

De toekomst van Euphonia staat op de tocht als de muziekvereniging niet meer onder de huidige voorwa...